Luk

Luk
Luk

Luk

B 30 Folketingsbeslutning i henhold til grundlovens § 47 med hensyn til statsregnskabet for finansåret 1970-71.

Af: ()
Samling: 1972-73
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til finansudvalget.

Folketingsbeslutningens ordlyd er følgende:

"Statsregnskabet for 1970-71 godkendes."

Af finansudvalgets betænkning fremgår bl. a.:

"Til behandling af statsrevisorernes betænkning over statsregnskabet har finansudvalget nedsat et særligt underudvalg bestående af Gorrsen (formand), Thomas Have, Niels Ravn, Christophersen, Grethe Phillip og Lütken.

Ved et møde med statsrevisorernes næstformand, Peter Nielsen, og kontorchef Knud Jensen, statsrevisoratet, har underudvalget modtaget orientering om opbygningen af den statslige revision og de arbejdsopgaver, der påhviler de enkelte led heri.

Underudvalget har gennemgået følgende af statsrevisorerne afgivne materiale:

1. Betænkning over statsregnskabet for finansåret 1970-71,

2. Tillægsbetænkning I over statsregnskabet for finansåret

1970-71,

3. Tillægsbetænkning II over statsregnskabet for finansåret

1970-71,

4. Beretning om driften af Flakkebjerg ungdomshjem, ungdomshjemmet Vitskøl Kloster og statsungdomshjemmet Skibbyhøj,

5. Beretning om visse statslige driftsudgiftskonti uden ekspansiv udgiftsudvikling i tiden 1965-66 til 1970-71 og

6. Beretning om en undersøgelse af omfanget, anvendelsen og administrationen af de til forskning bevilgede midler. Beretning I: De statslige forskningsråd og fonde."

Efter gennemgang af statsrevisorernes betænkning udtaler det samlede finansudvalg:

"Udvalget ønsker generelt at tilslutte sig de kritiske udtalelser, statsrevisorerne har fremsat i betænkningen og beretningerne. Udvalget fremhæver, at det af hensyn til den fremtidige bedømmelse af de enkelte ministeriers og styrelsers budgetter og konkrete bevillingsansøgninger er af den største betydning, dels at regnskaberne er overensstemmende med bevillingsforudsætningerne, dels at de af statsrevisionen fremsatte henstillinger efterkommes.''''

Fra udvalgets enstemmige betænkning, der omtalte en længere række forhold, kan i øvrigt fremhæves:

"Effektivisering af kommunernes inddrivelse af restancer af B- skatter.

I tillægsbetænkning II side 21-22 er redegjort for kommunernes effektivitet med hensyn til inddrivelse af restancer af B-skatter.

Af redegørelsen samt af de i sagens anledning indhentede redegørelser fra finansministeren (optrykt som bilag 2) fremgår, at inddrivelsesresultaterne for samtlige kommuner under ét kun var 57,0 pct. pr. 31. december 1971, og at landsgennemsnittet pr. 31. december 1972 sank til 53,6 pct. Af det modtagne materiale fremgår endvidere, at inddrivelsesprocenterne pr. 31. december 1971 for København/ Frederiksberg kun var 41,0 og for Roskilde amtskommune 47,4.

Sagen har været drøftet under et samråd med finansministeren, som har givet tilsagn om at gennemføre en forbedring af inddrivelsen af restancer af B- og restskatter m. v. Det kan herunder overvejes at gennemføre ændringer i den gældende ordning, således at kommunerne bliver mere direkte interesseret i, at skatteinddrivelsen er så effektiv som muligt. Finansministeren har endvidere oplyst, at morarenten ved for sen skatteindbetaling vil blive søgt forhøjet fra ½ pct. til 1 pct. månedlig."

Ved 2. (sidste) behandling vedtoges forslaget til folketingsbeslutning enstemmigt med 155 stemmer.