Luk

Luk
Luk

Luk

L 100 Lov om ophævelse af lov om spiritus og gær.

Af: Handelsminister Erling Jensen () Handelsminister og Erling Jensen ()
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 544 af 19-12-1972
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Loven ophæver med virkning fra 1. januar 1973 den gældende koncessionsordning for spiritus og gær, indeholdt i lov nr. 74 af 15. marts 1934 om spiritus og gær.

A/S De Danske Spritfabrikkers løbende produktionstilladelse, der gjaldt indtil udgangen af 1972, var baseret på denne lov. Det bestemmes heri, at fremstilling af sprit, gær og akvavit kun må finde sted i henhold til en på nærmere fastsatte vilkår given tilladelse, og der kræves tilladelse til ind- og udførsel af nævnte varer.

Motiverne til loven var dels ædruelighedshensyn, dels ønsket om at sikre afsætningen af landbrugsråstoffer (i første række kartofler) til rimelige priser til fremstilling af de af loven omfattede varer. Endelig var ønsket om at beskytte selve sprit- og gærfabrikationen også afgørende.

Disse hovedmotiver gør sig ikke længere gældende. Ædruelighedshensynet varetages nu alene via spiritusafgiften, og det landbrugs- protektionistiske hensyn spiller en helt uvæsentlig rolle, idet forbruget af kartofler kun andrager ca. 10 pct. af kartoffelmelsfabrikkernes forbrug. For så vidt angår beskyttelsen af selskabets egen produktion gør behovet herfor sig kun gældende for teknisk sprit, idet selskabets anlæg for fremstilling af syntetisk sprit arbejder i for lille skala, sammenlignet med udenlandske anlæg, hvorfor selskabet har meddelt, at den foreliggende konkurrencesituation tvinger det til at standse fremstillingen af syntetisk alkohol i løbet af 1973 og i stedet overgå til at forhandle importeret syntetisk sprit. På gærområdet har selskabet indgået aftaler med svenske fabrikker, der skulle indebære eksportmuligheder svarende til ca. halvdelen af den hidtidige danske produktion.

Da den væsentligste del af spritfabrikkernes indenlandske omsætning af sprit fremover vil vedrøre importerede varer, og da produktionen af gær i høj grad vil blive påvirket af eksportmulighederne, var det uønskeligt at opretholde en koncessionsordning baseret på en lovgivning, der har haft til forudsætning, at det totale spritforbrug blev dækket ved indenlandsk produktion, og at eksport kun ville finde sted i begrænset omfang.

Ved lovforslagets 3. behandling blev det vedtaget enstemmigt med 142 stemmer. 3 medlemmer (Meta Ditzel, Skovmand og Overgaard Nielsen) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Lone Nielsen (S), Knud Thomsen (KF), Poul Nyboe Andersen (V), Erik Nordqvist (RV) og Aage Frandsen (SF)