Luk

Luk
Luk

Luk

L 13 Lov om kontrol med arbejder af ædle metaller m.v.

Af:
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 499 af 29-11-1972
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Lovens formål er at gøre det offentliges kontrol med arbejder af ædle metaller, dvs. guld, sølv og platin, mere effektiv i såvel forbrugernes som guldsmedefagets interesse. Derfor bestemmer § 1, at disse arbejder kun må erhvervsmæssigt fremstilles, sælges eller udbydes til salg under iagttagelse af de i loven indeholdte forskrifter.

Lovens § 2 definerer nøje, hvornår betegnelserne "guld", "sølv" og "platin" må anvendes, og ophæver hermed den tidligere gældende tolerance på 2 promille fra det i holdningsstemplet angivne.

§ 3 skærper de hidtil gældende krav til holdigheden af anvendte loddematerialer, idet den, i modsætning til tidligere, fastsætter visse minimalkrav til loddematerialets holdighed.

Kontrollen foretages ligesom tidligere af statsguardeinens stikprøvekontrol med holdigheden af arbejder af ædle metaller og ædle metaller i uforarbejdet stand kombineret med adgang til indsendelse af sådanne varer til statsguardeinen til undersøgelse og stempling, §§ 9 og 10.

§ 11 omhandler finansieringsordningen for statsguardeinens virksomhed, hvis udgifter fortsat foreslås dækket af erhvervet. Således vil en del af udgifterne blive dækket ved de afgifter, der opkræves af statsguardeinen for arbejder af ædle metaller m.v., der indsendes til undersøgelse og stempling, jfr. § 13. Den resterende og betydeligste del af udgiftsdækningen tilvejebringes gennem afgifter for prøveudtagninger foretaget hos virksomhederne i et antal, der står i forhold til disses metalforbrug, og i mindre omfang gennem afgifter betalt for supplerende prøver, udtaget hos virksomheder, hvor underholdigheden er konstateret.

Loven træder i kraft 1. april 1973.

Lovforslaget fik en velvillig behandling i folketinget og blev ved 3. behandling enstemmigt vedtaget med 135 stemmer.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Lennart Larsson (V), Mads Eg Damgaard (KF), Gunner Baunsgaard (RV) og Ruth Olsen (SF)