Luk

Luk
Luk

Luk

L 187 Lov for Grønland om erhvervsmæssigt fiskeri, fangst og jagt.

Af: Minister for Grønland Knud Hertling (UFG)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 413 af 13-06-1973
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om søtransport af gods til Grønland, se nærmest foregående sag.

Loven, der afløser den hidtidige lov nr. 223 af 3. juni 1967 for Grønland om erhvervsmæssig fangst, fiskeri og jagt, må ses på baggrund af Danmarks, herunder Grønlands, tilslutning til De europæiske Fællesskaber.

Under tilslutningsforhandlingerne med EF opnåede man en ordning for Grønland, som kort går ud på, at fiskeri på det grønlandske fiskeriterritorium forbeholdes for den befolkning, der er bosiddende i Grønland, dog med en overgangsordning på 5 år for danske og færøske fiskere.

Loven indeholder bl. a. bestemmelser, som er bygget op over denne aftale.

Ifølge § 1, stk. 1, må erhvervsmæssigt fiskeri, fangst og jagt på havet ved Grønland inden for en afstand af 12 sømile fra de grænselinjer, som fastsættes af ministeren for Grønland, kun drives af personer, der har bopæl i Grønland og har fast tilknytning til det grønlandske samfund. Tilsvarende tilknytning kræves af stiftelser og foreninger, partrederier, aktieselskaber o. 1. og andre selskaber.

Den nævnte overgangsordning for danske og færøske fiskere har fundet udtryk i § 1, stk. 8, der har følgende ordlyd:

"Ministeren kan fastsætte bestemmelser, hvorefter personer og selskaber m. v., der ikke omfattes af stk. 1, men som var omfattet af § 1, stk. 1, i lov nr. 223 af 3. juni 1967 for Grønland om erhvervsmæssig fangst, fiskeri, og jagt, indtil 31. december 1977 fortsat kan udøve virksomhed som nævnt i stk. 1 og 5 og hertil kan anvende fartøjer, der er registreret med hjemsted i andre dele af riget."

Kompetencen til at regulere fiskeriet på det grønlandske fiskeriterritorium er ved loven (§ 4) overført fra fiskeriministeren til ministeren for Grønland.

Loven indeholder i øvrigt en række bestemmelser, der svarer til den hidtidige lovs regler.

Lovforslaget fik i folketinget tilslutning fra alle partier.

Af den af udvalget afgivne betænkning fremgår bl. a., at ministeren for Grønland har oplyst, at det ikke er tanken gradvis at aftrappe danske og færøske fiskeres fiskeri på det grønlandske fisketerritorium i tiden indtil 31. december 1977, idet adgangen til dette fiskeri skal opretholdes stort set uændret indtil den nævnte dato.

I en skrivelse fra Dansk Fiskeriforening til udvalget fremsættes kritik af den behandling, syddanske fiskere ved lovens vedtagelse vil blive udsat for, ligesom der rejses tvivl om lovens overensstemmelse med EF-traktaten. Skrivelsen er tillige med kommentarer fra ministeren optrykt som bilag til betænkningen.

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling med 167 stemmer mod 2 (Kofoed og Mette Madsen (V)).
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Hans Jørgen Lembourn (KF), Holger Hansen (V), Svend Haugaard (RV), Poul Dam (SF) og Moses Olsen (UFG)