Luk

Luk
Luk

Luk

L 230 Lov om ændring af lov om sygehusvæsenet.

(Hovedstadsrådets opgaver inden for sygehusvæsenet).

Af: Indenrigsminister Egon Jensen (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 410 af 13-06-1973
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om en amtskommune for hovedstadsområdet, se A. II. nr. 16.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven er en konsekvens af det samtidigt fremsatte forslag til lov om et hovedstadsråd og tilstræber at fastlægge hovedstadsrådets opgaver i hovedstadsområdets sygehusvæsen.

Med loven tilsigtes sygehuslovens planlægningsbestemmelser ændret således, at der tillægges hovedstadsrådet den koordinerende kompetence med hensyn til den overordnede sygehusplanlægning i hovedstadsområdet, som er forudsat i forslag til lov om et hovedstadsråd. Hovedstadsrådet skal have til opgave — med udgangspunkt i de planer, som udarbejdes af de enkelte sygehusejende kommuner — at udarbejde en overordnet plan for hele området, som bl. a. skal indeholde retningslinjer for samarbejdet og opgavefordelingen mellem de enkelte sygehuse tværs over de kommunale grænser, ligesom der skal tages hensyn til de sygehusopgaver, der varetages af de statslige sygehuse i området, med henblik på at der opnås den bedst mulige udnyttelse af den nuværende og fremtidige kapacitet i hele området.

Det bestemmes derfor, at alle planer og ændringer af planer, som udarbejdes af de enkelte kommuner i området, skal fremsendes til hovedstadsrådet, forinden de forelægges for indenrigsministeriet. Planer, som måtte være godkendt forinden hovedstadsrådets oprettelse, skal ligeledes til sin tid forelægges hovedstadsrådet til fornyet behandling.

På grundlag af den overordnede plan kan rådet pålægge de enkelte kommuner at ændre de af dem opstillede planer og revisioner af planer. De således reviderede planer fremsendes til indenrigsministeriets godkendelse sammen med den overordnede plan.

Loven træder i kraft den 1. april 1974.

Lovforslaget fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om et hovedstadsråd og forslag til lov om udligning i hovedstadsområdet.

Under udvalgsbehandlingen drøftede udvalget specielt risikoen for, at lovforslaget vil medføre dobbeltadministration. Indenrigsministeren har i denne forbindelse skriftligt over for udvalget præciseret, at en snæver koordinering af arbejdet med sygehusplanlægning i hovedstadsområdet under alle omstændigheder vil være nødvendig.

Ved 3. behandling vedtoges forslaget enstemmigt med 162 stemmer; 4 medlemmer (Erik Andersen (Fr.borg amt), Camre, Finn Christensen og Lysholt Hansen) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Knud Enggaard (V), Poul Schlüter (KF), Niels Helveg Petersen (RV) og Jens Maigaard (SF)