Luk

Luk
Luk

Luk

L 24 Lov om sortering af råtræ, der forhandles under visse betegnelser.

Af: Landbrugsminister Ib Frederiksen ()
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 535 af 13-12-1972
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Loven har følgende indhold:

"§ 1. Til gennemførelse af regler fastsat af De europæiske Fællesskaber kan landbrugsministeren fastsætte bestemmelser om, at råtræ kun må forhandles under betegnelsen "EØF-sorteret", hvis det er opmålt, sorteret og mærket efter nærmere angivne regler, og at betegnelserne for visse dimensions- eller kvalitetsklasser kun må anvendes, hvis træet opfylder de krav, der er fastsat for træ af den pågældende klasse.

§ 2. Den, der forhandler råtræ i strid med bestemmelser fastsat efter § 1, straffes med bøde.

Stk. 2. Er overtrædelsen begået af et aktieselskab, andelsselskab eller lignende, kan der pålægges selskabet som sådant bødeansvar.

§ 3. Loven træder i kraft den 1. januar 1973.

§ 4. Loven gælder ikke for Færøerne."

Om baggrunden for loven, der gennemførtes i forbindelse med Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber, oplystes i bemærkningerne til lovforslaget bl. a. følgende:

"De europæiske Fællesskaber har ved rådsdirektiv nr. 68/89/ EØF givet regler om opmåling og sortering af råtræ. Direktivet, der er ledsaget af et bilag, som indeholder detaillerede opmålings- og sorteringsbestemmelser, har til formål at tilvejebringe ensartede regler inden for fællesmarkedet til lettelse af samhandelen med råtræ og af udvekslingen af statistiske oplysninger om skovbrugsøkonomiske forhold mellem medlemslandene.

Dansk lovgivning har ikke hidtil indeholdt bestemmelser om opmåling og sortering af råtræ. På danske skovdistrikter iagttages normalt retningslinierne i "Betænkning om metersystemets indførelse i det danske skovbrug", som i 1910 blev afgivet af en af landbrugsministeriet nedsat kommission, og som indeholder forslag til fremgangsmåden ved opmåling af træ og ved sortering af træ i sortimenter inden for henholdsvis nåletræ, eg, bøg og andet løvtræ. Yderligere klassifikation inden for de enkelte sortimenter er foretaget i de prislister, der udfærdiges af Danske Skoves Handelsudvalg efter forhandling med Træindustriens Fællesrepræsentation. For statsskovene har landbrugsministeriet i 1914 udstedt et sorteringsreglement, der bygger på ovennævnte kommissionsbetænkning. Yderligere klassifikation sker ved de prislister, der udarbejdes af Direktoratet for Statsskovbruget.

Ved dansk tilslutning til fællesmarkedet vil Danmark være forpligtet til at indføre de i bilaget til rådsdirektivet indeholdte opmålings- og sorteringsregler.

Dette vil næppe få større betydning for dansk erhvervsliv. Rå- træshandelen med fællesmarkedslandene er for tiden meget begrænset, og hertil kommer, at direktivet kun forpligter medlemslandene til at påbyde fællesmarkedets opmålings- og sorteringsbestemmelser anvendt på råtræ, der ønskes forhandlet under betegnelsen "EØF-sorteret". Råtræ, der ikke handles under denne betegnelse, vil således frit kunne omsættes, selvom det ikke er sorteret efter fællesmarkedets regler, og dette må antages, i alt fald foreløbigt, at ville blive det normale ved handel med dansk råtræ, også efter dansk tilslutning til fællesmarkedet.

Rådsdirektivet tilsigter dog, at der efterhånden tilvejebringes ensartede opmålings- og sorteringsregler inden for fællesmarkedets område, og direktivet forudsætter derfor, at et medlemsland kan påbyde, at råtræ, som er produceret i det pågældende land, kun må bringes i omsætning, hvis det er sorteret efter fællesmarkedets sorteringsbestemmelser. Der er intet aktuelt behov for en sådan regel for dansk træs vedkommende."

Lovforslaget, der fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m. fl. lovforslag (se foran under nr. 129), blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 111 stemmer, idet dog 12 medlemmer (SF samt Meta Ditzel, Overgaard Nielsen og Skovmand) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Erik Worm (S), Oluf von Lowzow (KF), Svend Karlskov Jensen (V), Erik Hansen (RV) og Morten Lange (SF)