Luk

Luk
Luk

Luk

L 27 Lov om ændring af lov om slagtning, forhandling, udførsel og indførsel af kaniner.

(Ændringer med henblik på Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber).

Af: Landbrugsminister Ib Frederiksen ()
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 536 af 13-12-1972
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Ved loven gennemførtes følgende ændringer i loven om slagtning, forhandling, udførsel og indførsel af kaniner:

Lovens § 2 fik følgende nye affattelse:

"§ 2. Slagtning her i landet af kaniner til forhandling eller udførsel må kun finde sted på dertil af landbrugsministeren autoriserede slagterier. Denne bestemmelse gælder ikke producenters slagtning af kaniner til salg fra egen virksomhed direkte til forbruger til anvendelse i dennes private husholdning, såfremt levering foregår på producentens ejendom."

De hidtil gældende bestemmelser, hvorefter kun kaniner, der var slagtet på slagterier autoriseret af landbrugsministeren, måtte forhandles her i landet eller udføres her fra landet, var ikke forenelige med de i Fællesskaberne gældende regler.

Endvidere fik lovens § 7 følgende nye affattelse:

"§ 7. Landbrugsministeren kan fastsætte nærmere regler om indførsel her til landet og genudførsel her fra landet af slagtede kaniner samt heraf tilvirket konserves eller andre levnedsmidler."

Om baggrunden for denne ændring anførtes i bemærkningerne til lovforslaget:

"De nugældende regler i § 7 stiller ufravigelige krav om tilladelse eller autorisation ved indførsel her til landet og genudførsel her fra landet af udenlandske kaniner, såvel levende som slagtede, eller heraf tilvirket konserveres eller andre levnedsmidler. Endvidere kan der efter de gældende regler opkræves en i forhold til indførslen henholdsvis udførslen fastsat afgift. Disse bestemmelser er heller ikke forenelige med reglerne i Fællesskaberne, og bestemmelserne i § 7 foreslås derfor erstattet af en bemyndigelse for ministeren til at fastsætte nærmere regler om indførsel her til landet og genudførsel her fra landet af slagtede kaniner samt heraf tilvirket konserves eller andre levnedsmidler. Det anses for hensigtsmæssigt at opretholde en regel som denne bl. a. af hensyn til eventuel indførsel af kaniner fra lande udenfor Fællesskaberne. Der skal i medfør af bestemmelsen bl. a. kunne fastsættes kvalitets- og sundhedskrav til samt bestemmelser om mærkning af sådanne kaniner m. v. og om, at indførsel og genudførsel kun må ske i henhold til særlig autorisation."

Lovforslaget, der fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m. fl. lovforslag (se foran under nr. 129), blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 113 stemmer, idet dog 12 medlemmer (SF samt Meta Ditzel, Overgaard Nielsen og Skovmand) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Erik Worm (S), Oluf von Lowzow (KF), Søren Jensen (V), Erik Hansen (RV) og Morten Lange (SF)