Luk

Luk
Luk

Luk

L 33 Lov om ændring af lov om afgift af benzin.

Af: Finansminister Henry Grünbaum (S)
Samling: 1973-74 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 532 af 15-10-1973
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Ved loven forhøjedes benzinafgiften med 4,7 øre, hvilket med merværdiafgift og stigning i forhandleravancen på knap en halv øre betød en samlet stigning i detailprisen på 6 øre pr. liter.

Ved lovforslagets fremsættelse var der oprindeligt foreslået en forhøjelse, der sammen med merværdiafgift og ajourføring af forhandleravance ville have medført en stigning i detailprisen på 9 øre pr. liter. Under udvalgsbehandlingen gik finansministeren imidlertid med til at reducere den foreslåede forhøjelse af benzinafgiften, mod at der til gengæld skaffedes kompensation ved en øget forhøjelse af afgiften på øl, jfr. det det sammen med benzinafgiftsforslaget behandlede forslag til lov om ændring af lov om afgift af øl (se ovenfor under nr. 5). Den ved det oprindelige forslag skønnede merindtægt for statskassen på 150 mill. kr. på årsbasis reduceredes herved med ca. 50 mill. kr., der til gengæld dækkedes af en tilsvarende forhøjelse af merindtægten på ølafgifterne.

Lovforslaget, der fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om tobaksafgifter (se ovenfor under nr. 4) m. fl. lovforslag, gennemførtes med støtte alene fra socialdemokratiet og socialistisk folkeparti og blev ved 3. behandling vedtaget med 83 stemmer (S og SF) mod 82 (KF, V og RV), medens 1 medlem (Djurhuus) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Svend Arpe (S), Knud Enggaard (V), Dagmar Andreasen (RV) og Rolf Lütken (SF)