Luk

Luk
Luk

Luk

L 52 Forslag til lov om ændring af borgerlig straffelov, af lov om ikrafttræden af borgerlig straffelov m. m., af retsplejeloven og af lov om svangerskabshygiejne og fødselshjælp.

Af: Justitsminister Karl Hjortnæs (S)
Samling: 1973-74 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår, at det omfatter dels en række forslag, der blev fremsat i folketingsåret 1972-73, men af tidsmæssige grunde blev udskudt til behandling i dette folketingsår, dels en række ikke tidligere fremsatte forslag.

Hovedpunkterne i forslaget er følgende:

1) Ændring af reglerne i straffelovens §§ 16-18 om de strafferetlige følger af psykisk abnormitet. Forslaget afviger fra det tidligere fremsatte forslag — (strafferetlige særforanstaltninger m.m.), der blev fremsat i december 1972 (årbog 1972-73 side side 227 ff.) — ved at bevare det hidtidige tilregnelighedskriterium ved bedømmelsen af strafansvaret for personer, der på gerningstiden var sindssyge eller åndssvage i højere grad eller befandt sig i en tilstand, der må ligestilles med sindssygdom.

2) Ændring af reglerne i straffelovens § 8 og § 10 a om henholdsvis danske domstoles kompetence i straffesager og fremmede straffedommes retskraft.

Denne del af lovforslaget vil i forbindelse med det den 5. oktober d. å. fremsatte forslag til lov om overførsel til andet land af retsforfølgning i straffesager muliggøre dansk tilslutning til den europæiske konvention om overførsel af retsforfølgning i straffesager. Der henvises til det om dette forslag anførte, se nedenfor under nr. 24.

3) Ophævelse af straffelovens § 140 om blasfemi samt ændring af straffelovens § 222 og § 225, således at aldersgrænsen for heteroseksuelle forhold nedsættes fra 15 år til 14 år og aldersgrænsen for muligheden for lovligt seksuelt samkvem mellem personer af samme køn nedsættes fra 18 år til 14 år.

Bortset fra en redaktionel ændring af straffelovens § 225 er forslagene identiske med de tilsvarende forslag i lovforslaget om mindre berigelsesforbrydelser m.m., der blev fremsat i februar 1973 (årbog 1972-73 side 229).

4) Nedsættelse af aldersgrænsen i § 3, 2. pkt., i lov om svangerskabshygiejne og fødselshjælp fra 15 år til 14 år, således at vejledning om anvendelse af svangerskabsforebyggende metoder kan tilbydes personer, der er fyldt 14 år.

Forslaget nåede ikke at komme til 1. behandling inden samlingens slutning.