Luk

Luk
Luk

Luk

R 1 Redegørelse i henhold til grundlovens § 38 for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.

Afgivet af: Statsminister Anker Jørgensen (S)
Samling: 1973-74 (1. samling)
Status: Forhandlet
Redegørelsen fremsattes dels i en mundtlig del, hvis indhold er omtalt side 76 ff., dels i en skriftlig del, som uddyber og supplerer emner, som i mere principiel form er omtalt i den mundtlige. Den skriftlige del indeholder således en kortfattet oversigt over de lovforslag og forslag til folketingsbeslutning, som regeringen påregner at fremsætte i årets løb.

Redegørelsen efterfulgtes i overensstemmelse med, hvad der foreskrives i den nævnte grundlovsparagraf, af en forhandling, åbningsdebatten.

Som ordførere talte: Kjeld Olesen (S), Poul Schlüter (KF), Poul Hartling (V), Niels Helveg Petersen (RV) og Morten Lange (SF). Herudover havde følgende medlemmer ordet: Erhard Jakobsen (S), Axel Ivan Pedersen (S), Juul-Madsen (KF), Lembourn (KF), Nyboe Andersen (V), Guldberg (V), Holger Hansen (V), Jens Peter Jensen (V), Hilmar Baunsgaard (RV), Gert Petersen (SF), Henning Philipsen (SF) og Moses Olsen (Grønl.). Endvidere talte følgende ministre: statsministeren, finansministeren, udenrigsministeren, økonomiministeren, budgetministeren, indenrigsministeren, boligministeren og ministeren for Grønland.

Under forhandlingerne fremsatte Niels Helveg Petersen på vegne af KF, V og RV følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 242):

„Idet folketinget understreger, at en varig boligløsning forudsætter bred politisk tilslutning, opfordrer tinget regeringen til at genoptage forhandlingerne med folketingets partier om boligpolitikken, herunder reglerne for lejeværdi af egen bolig, med sigte på en afklaring inden ligningslovens endelige vedtagelse, og går herefter over til næste punkt på dagsordenen."

Kjeld Olesen fremsatte på vegne af S og SF følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 258):

„Idet folketinget pålægger regeringen at give en redegørelse for resultaterne af den 15. almindelige vurdering og den tilknyttede skattevirkning under hensyn til tilsagn, der blev givet ved folketingets forhandlinger i juni vedrørende fastsættelse af lejeværdi i egen bolig og lejefastsættelse i udlejningsbyggeriet, går tinget over til næste punkt på dagsordenen."

Forslag om motiveret dagsorden af Kjeld Olesen vedtoges med 83 stemmer mod 82.

Hermed bortfaldt det af Niels Helveg Petersen fremsatte dagsordensforslag.
Partiernes ordførere
Kjeld Olesen (S), Poul Schlüter (KF), Poul Hartling (V), Niels Helveg Petersen (RV) og Morten Lange (SF)