Luk

Luk
Luk

Luk

B 28 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af Københavns kommunes forfatning.

Af: Ingolf Knudsen (CD), Ib Larsen (CD), Arne Melchior (CD) og Lena Pedersen (CD)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

"Folketinget opfordrer regeringen til snarest at fremsætte forslag til lov om ændring af Københavns kommunes forfatning, så denne i det væsentlige bringes på linje med landets øvrige kommuner."

Om baggrunden for forslagets fremsættelse hedder det i de ledsagende bemærkninger:

"Siden København i 1857 fik sin forfatning, er der kun foretaget få ændringer i denne, sidst i 1938. Derfor forekommer forfatningen forældet og urimelig uden forbindelse med samfundets nuværende struktur. København har på mange områder en særstilling i forhold til landets øvrige kommuner. Denne stilling kan ikke undskyldes med eller forklares ved byens størrelse. Det synes urimeligt, at traditionen har sikret byen særrettigheder på f. eks. skolens og sundhedsvæsenets områder. Der er ingen rimelig forklaring på, at de københavnske borgmestre og magistratsmedlemmer skal vælges indirekte for 8 år ad gangen. Hvorfor skal disse valgte — i modsætning til alle andre valgte i dette land — ikke møde vælgerne, så deres arbejde kan blive bedømt på normal demokratisk vis?

Der har siden 1936 været nedsat et "hurtigt arbejdende" forfatningsudvalg — hvis arbejdsresultater vi endnu har til gode — men folketinget kan ikke længere vente på, at udvalget får gjort sit arbejde færdig, ikke mindst ud fra rimelige hensyn til landets øvrige borgere samt selvfølgelig borgerne i København."

Ved 1. behandling fik forslaget en velvillig modtagelse fra alle sider. Såvel indenrigsministeren som flere af ordførerne gjorde dog opmærksom på, at det krævede en nærmere undersøgelse, før regeringen kunne fremkomme med et forslag til lov om ændring af lov om Københavns kommunes forfatning.

Kommunaludvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Egon Jensen (S), Jens Peder Bodart (FP), Povl Brøndsted (V), Edele Kruchow (RV), H. C. Toft (KF), Ingolf Knudsen (CD), Henning Philipsen (SF), Willy Bracher (KrF), Ole Flygaard (DR) og Kaj Hansen (DKP)