Luk

Luk
Luk

Luk

F 2 Hvilke oplysninger kan ministeren give om åndssvageforsorgens planlægning, herunder også om træningsskoler og decentralisering af åndssvageforsorgen i forbindelse med den sociale bistandslov? Kan ministeren oplyse, hvorvidt overholdelsen af rammebevillingerne har betydet en forringelse af de åndssvages forhold? Vil ministeren i givet fald søge bevillingsrammerne forhøjet?"

Til: Socialminister Jacob Sørensen ()
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Foretaget
Ordføreren for forespørgerne (Eva Gredal (S)) oplyste i sin motivering, at der var blevet udtrykt undren over en forespørgselsdebat af denne art. Hun fandt det ganske naturligt med en sådan debat, idet der ganske givet var et stort behov for at få klarhed over en række forhold inden for åndssvageforsorgen.

Socialministeren (Jacob Sørenen) tog sit udgangspunkt i de retningslinjer, der var lagt til grund ved udarbejdelsen af socialstyrelsens og socialministeriets bidrag til PP II. Han gav en redegørelse for åndssvageforsorgens klientudvikling og målsætning. Han kom nærmere ind på spørgsmålene om træningsskoler og på mulighederne for en decentralisering af åndssvageforsorgen. Sluttelig beskæftigede han sig med spørgsmålet om en forbedret anvendelse af åndssvageforsorgens ressourcer.

I den efterfølgende debat deltog — foruden ordføreren for forespørgerne og socialministeren — Erlendsson (FP), Peter Holst (V), Gunner Baunsgaard (RV), Simonsen (KF), Birgit Fjelde (CD), Ebba Strange (SF), Inge Krogh (KrF), Hanne Reintoft (DKP) og Ib Christensen (DR). Uden for ordførernes kreds talte Glistrup (FP), Melchior (CD) og Knud Jespersen (DKP).

Under forhandlingerne stillede Hanne Reintoft følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 2379):

„Idet folketinget opfordrer regeringen til at søge bevillinger gennemført, således at åndssvagelovens bestemmelser om undervisning, oplæring, pleje og udvikling kan gennemføres,

går tinget over til næste sag på dagsordenen."

Dette forslag forkastedes med 101 stemmer mod 20; 10 medlemmer tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.

Endvidere stillede Melchior følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 2387):

„Idet folketinget opfordrer socialministeren til at foranledige socialstyrelsen og de direkte med åndssvageforsorgen arbejdende myndigheder til at fremkomme med oversigt over sådanne bevillinger, som anses for nødvendige for at give åndssvageforsorgen fuldt forsvarlige økonomiske muligheder, og idet folketinget tilsiger en hurtig og positiv behandling af eventuelt fremkommende behov,

går tinget over til næste sag på dagsordenen."

Dette forslag forkastedes med 110 stemmer mod 14; 8 medlemmer tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Eva Gredal (S), Finnur Erlendsson (FP), Peter Holst (V), Gunner Baunsgaard (RV), Jes Schmidt (CD), Birgit Fjelde (CD), Ebba Strange (SF), Inge Krogh (KrF), Hanne Reintoft (DKP) og Ib Christensen (DR)