Luk

Luk
Luk

Luk

L 10 Forslag til lov om ophævelse af lov om Danmarks Statistik.

Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til politisk-økonomisk udvalg.

Forslaget havde følgende ordlyd:

"Lov nr. 196 af 8. juni 1966 om Danmarks Statistik, jfr. lovbekendtgørelse nr. 15 af 12. januar 1972, ophæves."

Forslagsstillerne begrundede forslaget bl. a. med, at de resultater, som Danmarks Statistik præsterede, ikke var af en sådan samfundsmæssig værdi, at de modsvarede erhvervslivets og statens omkostninger ved institutionens opretholdelse, og at erhvervsorganisationerne bedre og billigere kunne skaffe sig de fornødne oplysninger ad anden vej, og at et fornuftigt skøn som oftest ville ramme sandheden bedre end Danmarks Statistik.

Ved 1. behandling afvistes forslaget af økonomiministeren, idet det ville fjerne det bestående grundlag for, at der udarbejdes statistik ved offentlig indsats. Ministeren anførte, at talmæssige oplysninger var nødvendige for enhver form for politik, og at der ikke blot var et offentligt behov i betydningen statsligt behov, men at også erhvervsvirksomheder og -organisationer følte behov for præcise oplysninger, og at de ofte opfordrede Danmarks Statistik til at skaffe og var villige til at betale for oplysninger.

Partiernes ordførere afviste forslaget.

Politisk-økonomisk udvalg, hvortil forslaget henvistes, afgav ikke betænkning herover. Udvalget afgav 30. september en beretning over dette og en række andre forslag.
Partiernes ordførere
Per Hækkerup (S), Johannes Bøggild (V), Ingomar Petersen (RV), Hans Jørgen Lembourn (KF), Børge Johansen (CD), Poul Dam (SF), Jens Møller (KrF), Ole Flygaard (DR) og Kaj Hansen (DKP)