Luk

Luk
Luk

Luk

L 73 Lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

Af: Arbejds- og boligminister Johan Philipsen ()
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 306 af 19-06-1974
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven udskydes revisionen af lov om midlertidig regulering af boligforholdene, der skulle ske i 1973-74, til folketingsåret 1974-75.

Ved loven indsættes endvidere som et nyt pkt. i lov om midlertidig regulering af boligforholdene § 33, stk. 4, følgende bestemmelse:

"Bindingsbeløb for oktober kvartal 1974 og januar kvartal 1975 kan endvidere forlanges frigivet til dækning af udgifter til moderniserings- og opretningsarbejder, der iværksættes inden udgangen af marts måned 1975."

Sidstnævnte bestemmelse indsattes under folketingets behandling ved et af boligministeren stillet ændringsforslag. Den går som et led i bestræbelserne for at sikre beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren, jfr. den nedenfor nævnte aftale, ud på at skabe en lovhjemmel som gør det muligt for ejere af udlejningsejendomme at igangsætte moderniserings-, opretnings- og vedligeholdelsesarbejder udover det normale i løbet af det kommende efterår.

Ordningen baseres på de sidste to kvartalers tilsvar til Grundjernes Investeringsfond, der vil kunne anvendes til de nævnte formål.

Ordningen vil kunne resultere i frigivelse af et beløb af en størrelsesorden på ca. 150 mill. kr.

Efter gældende lov kan frigivelse kun ske til egentlige vedligeholdelsesarbejder. Efter ændringsforslaget kan frigivelse af bindingsbeløb, der vedrører de to sidste kvartaler, tillige ske til forbedringer, herunder bl. a. isoleringsarbejder og andre energibesparende foranstaltninger.

Ved siden af denne ordning vil Grundejernes Investeringsfond - som hidtil — kunne yde lån til gennemførelse af forbedringer.

Lovforslaget indgik sammen med forslag til lov om ændring af lov om boligbyggeri, forslag til lov om ændring af lov om boligsikring og forslag til lov om midlertidig offentlig støtte til almennyttigt boligbyggeri i drøftelserne omkring en langsigtet boligløsning. De omtalte forslag er behandlet i det følgende.

Der henvises i den forbindelse til den af boligudvalget den 11. juni 1974 afgivne betænkning, hvori den mellem socialdemokratiet, det radikale venstre, centrum-demokraterne, venstre, det konservative folkeparti og kristeligt folkeparti indgåede aftale om langsigtet boligløsning er gengivet.

Betænkningen omfatter ligeledes forslag til lov om ændring af lov om boligbyggeri, se nærmest følgende sag.

Det af boligministeren stillede ændringsforslag vedtoges uden afstemning.

Lovforslaget vedtoges enstemmigt med 142 stemmer; 7 medlemmer (DKP og 3 S) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S), Kirsten Jacobsen (FP), Henning Christophersen (V), Lauge Dahlgaard (RV), Per Bendix (KF), Svend Tønnesen (CD), Henning Philipsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Kaj Hansen (DKP) og Niels Mølgaard (DR)