Luk

Luk
Luk

Luk

L 84 Forslag til lov om ændring af lov om ejerlejligheder.

Af: Kirsten Jacobsen (FP)
Samling: 1973-74 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Ved lovforslaget foreslås loven om ejerlejligheder, jfr. lovbekendtgørelse nr. 130 af 13. april 1972, ændret, således at der bliver adgang for de almennyttige boligselskaber til at udstykke deres ejendomme i ejerlejligheder.

Medens det af den gældende lovs § 10, stk. 2, fremgår, at ejendomme, som er opført til brug for medlemmer eller til udleje af almennyttige boligselskaber, ikke falder ind under ejerlejlighedslovens anvendelsesområde, foreslås det ved lovforslaget, at denne bestemmelse ikke alene slettes, men at der også bliver indsat en bestemmelse i lovens § 10, stk. 1, således at det direkte fastslås, at loven anvendes på ejendomme, som er opført til brug for medlemmer eller til udleje af almennyttige boligselskaber, jfr. kap. III i lov om boligbyggeri.

I bemærkningerne til lovforslaget var anført følgende:

"Adgangen for de almennyttige boligselskaber til at udstykke deres ejendomme i ejerlejligheder vil kunne afhjælpe den alvorlige økonomiske situation, som disse selskaber står i på grund af de mange uudlejede lejligheder.

Samtidig skal der være mulighed for, at også lejere i disse selskaber kan komme til at eje deres egen bolig, idet det har vist sig, at ejerboliger er den foretrukne boligform i store dele af befolkningen.

Når der her gives tilladelse til udstykning af ejendomme, opført før 1966, skyldes det, at de fleste ejendomme opført af almennyttige boligselskaber først er opført efter 1930 og sædvanligvis udstyret med bad og centralvarme — og derfor udstykningsværdige."

Lovforslaget blev ved 1. behandling behandlet sammen med: forslag til lov om ændring af lov om ejerlejligheder (af Bendix m. fl.) (se nærmest foranstående sag) og

forslag til folketingsbeslutning om indførelse af ejerlejligheder m. v. i det almennyttige byggeri (af Bendix m. fl.) (se B. II. nr. 26).

Ved 1. behandling var boligministeren ikke afvisende over for ejerlejlighedsprincippet, men han redegjorde for en lang række problemer, som måtte vurderes nærmere, inden der kunne tages stilling til en gennemførelse af forslagene.

Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til boligudvalget, der ikke afgav betænkning herover.
Partiernes ordførere
Henning Jensen (S), Kirsten Jacobsen (FP), Peter Brixtofte (V), Erhard Jakobsen (CD), Henning Philipsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Niels Mølgaard (DR) og Kaj Hansen (DKP)