Luk

Luk
Luk

Luk

B 18 Forslag til folketingsbeslutning om ekspropriation og efterfølgende statsdrift af forsikringsvirksomhed.

Af: Knud Jespersen (DKP), Kaj Hansen (DKP), Villy Fuglsang (DKP), Freddy Madsen (DKP), Ib Nørlund (DKP) og Hanne Reintoft (DKP)
Samling: 1974-75 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer regeringen til at ekspropriere al forsikringsvirksomhed i henhold til grundlovens § 73 og derefter drive denne virksomhed som en statslig virksomhed efter rationelle principper."

Af bemærkningerne fremgik bl. a., at kravet om offentlig kontrol og overtagelse af forsikringsvirksomhederne ikke er af ny dato. Motiveringen dengang som nu er utilfredsheden med de alt for høje præmier, administrationsomkostninger og dividender.

Handelsministeren har på to spørgsmål af Knud Jespersen henholdsvis den 2. juli og 30. oktober 1974 svaret, at der intet kunne gøres, når visse forsikringsselskaber opretholder præmierne uændret trods det, at trafikulykkerne er faldet med 33 pct., og endvidere kunne ministeren intet gøre, når andre forsikringsselskaber hævede præmierne 20 pct. På denne baggrund finder forslagsstillerne anledning til at ekspropriere al forsikringsvirksomhed.

Forslaget nåede ikke at komme til 1. behandling, inden folketingsvalget blev udskrevet.

Det blev genfremsat i folketingsårets 2. samling, se under 2. samling, B.II. nr. 27.