Luk

Luk
Luk

Luk

L 4 Forslag til lov om ændring af lov om leje.

(Opsigelsesbeskyttelse, beboerdemokrati og bytteret m. v.).

Af:
Samling: 1974-75 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget. Lovforslaget omfatter, jfr. de bemærkninger, der ledsager lovforslaget, følgende hovedpunkter:

1. Der indføres almindelig opsigelsesbeskyttelse i hele landet.

2. Der åbnes mulighed for beboerdemokrati og bytteret for lejere i større ejendomme i hele landet (ejendomme med mere end 12 beboelseslejligheder).

3. Der gennemføres ensartede regler for varmeregnskaber i hele landet.

4. Efterlevende husstandsmedlemmer får lettere adgang til at indtræde i lejemålet.

5. Reglerne for mellemmandsvirksomhed forenkles.

6. Principperne for lejefastsættelse og lejeforhøjelse i de såkaldte frie områder skal gælde for erhvervslejemål i hele landet.

7. Adgangen til ophævelse af lejemål som følge af manglende lejebetaling begrænses.

8. Adgangen til at opsige uefterrettelige lejere lempes.

Det fremgår af boligministerens fremsættelsestale og de ledsagende bemærkninger til lovforslaget, at det er udarbejdet på grundlag af den aftale om en langsigtet boligløsning, som et flertal af boligudvalgets medlemmer indgik i juni 1974. Der henvises herom til omtalen af forslag til lov om boligbyggeri (se nærmest foranstående sag).

Lovforslaget blev sat til 1. behandling sammen med forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (se nærmest følgende sag).

Lovforslagene fik en velvillig modtagelse af ordførerne for de partier, der deltog i aftalen om en langsigtet boligløsning. Ordføreren for fremskridtspartiet kunne ikke tiltræde lovforslagene og fandt, at der var lang vej til et frit boligmarked. Ordføreren for socialistisk folkeparti var bange for, at forslagene ville betyde generelle huslejeforhøjelser over hele landet. Ordføreren for Danmarks kommunistiske parti fandt, at begge lovforslag går uden om de grundlæggende årsager til bolig- og byggekrisen. Ordføreren for Danmarks retsforbund fandt, at der med lovforslagene nok var tale om fremskridt i retning af en lidt friere konkurrencesituation, men fremhævede, at fremskridtene måtte betegnes som for små.

Boligudvalget afgav ikke betænkning over lovforslagene, inden nyvalg til folketinget blev udskrevet.
Partiernes ordførere
Knud Damgaard (S), Kirsten Jacobsen (FP), Peter Brixtofte (V), Per Gudme (RV), Per Bendix (KF), Henning Philipsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF) og Kaj Hansen (DKP)