Luk

Luk
Luk

Luk

L 96 Forslag til lov om anlæg af en lufthavn på Saltholm.

Af: Poul Boeg (CD)
Samling: 1974-75 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Lovforslaget har til hensigt at lette muligheden for en folkeafstemning om de dansk-svenske aftaler om en fast forbindelse over Øresund m.v. (Se herom B. II. nr. 2 og 3 samt A. II. nr. 66).

Under 1. behandlingen i folketinget af ratifikationen af de nævnte aftaler med Sverige oplyste justitsministeren, at forslagene til folketingsbeslutning om dansk ratifikation ikke kunne undergives folkeafstemning, da de ikke havde lovsform.

En anlægslov eller anden særskilt lov om Saltholm lufthavn vil næppe kunne undergives folkeafstemning, efter at ratifikationen har fundet sted. Justitsministeren oplyste, at spørgsmålet kan give anledning til en vis tvivl, men at man nærmest hælder til den opfattelse, at ratifikationen skaber en folkeretlig forpligtelse for Danmark, som afskærer folkeafstemning, jfr. grundlovens § 42, stk. 6, 1. punktum.

Det er forslagsstillerens hensigt med lovforslaget, at give mulighed for at lade en anlægslov vedtage forud for ratifikationen og således imødekomme et eventuelt mindretals ønske om at få denne lov undergivet folkeafstemning.

Lovforslaget nåede ikke til 1. behandling inden udskrivning af valg til folketinget.