Luk

Luk
Luk

Luk

B 69 Folketingsbeslutning om fastholdelse af afdæmpningen af stigningstakten i pris-, indtægts- og omkostningsniveauet.

Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til det politisk-økonomiske udvalg.

Ved folketingsbeslutningen udtaler folketinget følgende:

„1. Målet med den skitserede økonomiske politik er at opnå en stabil økonomisk udvikling med voksende produktion, øget eksport og stigende beskæftigelse, som ikke må bringes i fare gennem indkomst- og omkostningsudviklingen.

Gennem det sidste halve år er der — af såvel inden- som udenrigsøkonomiske årsager — sket en afdæmpning af prisstigningerne i Danmark, som ikke forventes at udløse mere end 1 pristalsportion efter hvert af pristallene i januar og juli 1976.

Skulle prisudviklingen gennem 1975-76 imidlertid forme sig anderledes, således at den danske konkurrenceevne forringes over for udlandet, skal der mellem regeringen og folketinget optages forhandlinger med henblik på at undgå omkostningsstigningerne.

2. Folketinget er enig med regeringen om, at hensynet til beskæftigelsen gør det ønskeligt, at lønændringer i overenskomstperioden alene omfatter de i overenskomsterne hjemlede.

3. Som anført i bemærkningerne til forslag til lov om forlængelse af kollektive overenskomster har taktreguleringen for de offentligt ansatte til formål at give dem rimelig lønjustering i forhold til indkomstudviklingen i det øvrige samfund. I den senere tid er denne indkomstudvikling afdæmpet, og med denne aftale tilstræbes en fortsat afdæmpning af stigningen i samfundets pengeindkomster af hensyn til produktion og beskæftigelse. På denne baggrund tilsiger folketinget sin fulde støtte til, at der udvises den størst mulige tilbageholdenhed under taktreguleringsforhandlingerne.

4. Arbejdsmarkedets parter må under forhandlingerne om overenskomsterne i foråret 1977 være interesseret i, at hensynet til produktion og beskæftigelse får fortrinsstilling.

5. Regeringen må sikre, at den nuværende afdæmpning af stigningstakten i pris-, indtægts- og omkostningsniveauet fastholdes gennem den 3-årige periode, således at erhvervenes konkurrenceevne over for udlandet fortsat forbedres."

Forslaget til folketingsbeslutning blev behandlet sammen med de forslag, der i øvrigt blev fremsat i den ekstraordinære mødeperiode i september.

Under 2. (sidste) behandling af forslaget fremsatte Gert Petersen (SF) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 7876):

„Idet folketinget udtaler,

at åbne eller skjulte trusler om indgreb i arbejdsmarkedets forhandlinger er en trussel mod arbejdsfreden, og

at de af en række partier foreslåede kommende store besparelser vil hindre en begrænsning af arbejdsløsheden,

går tinget over til næste sag på dagsordenen."

Wilhjelm (VS) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 7891):

„Idet folketinget opfordrer regeringen til at tilbagekalde de nye normeringsregler for daginstitutioner, som skulle have været gældende fra 1. april 1976, og dermed at tilbagekalde de afskedigelser, som er varslet til denne dato, samt til at ophæve ansættelsesstoppet for daginstitutionerne,

fortsætter tinget behandlingen af dagsordenen."

Det af Gert Petersen stillede dagsordensforslag forkastedes med 141 stemmer mod 17 (SF, DKP og VS) og det af Wilhjelm stillede dagsordensforslag forkastedes med 142 stemmer mod 19 (SF, DKP og VS).

Ved 2. (sidste) behandling vedtoges forslaget til folketingsbeslutning med 112 stemmer mod 40 (FP, SF, DKP og VS); 9 medlemmer (KF og Rosing) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Kjeld Olesen (S), Svend Andersen (S), Henning Christophersen (V), Poul Hartling (V), Mogens Glistrup (FP), Svend Andersen (FP), Kjeld Wamberg (FP), Sigurd Ømann (SF), Hilmar Baunsgaard (RV), Gert Petersen (SF), Poul Schlüter (KF), Jens Møller (KrF), Erhard Jakobsen (CD), Knud Jespersen (DKP), René Brusvang (CD) og Preben Wilhjelm (VS)