Luk

Luk
Luk

Luk

L 125 Lov om begrænsning af udbytter og vederlag m. v.

Af: Handelsminister Erling Jensen (S) Handelsminister og Erling Jensen (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 50 af 11-03-1975
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Loven, der ligesom den foran omtalte lov skal ses i sammenhæng med lov om forlængelse af kollektive overenskomster og aftaler m.v., indebærer en videreførelse af principperne for den udbyttebegrænsning, der indførtes ved lov nr. 58 af 15. februar 1974, suppleret af regler om begrænsning af vederlag og tantiemer til ledelsen af de af loven omfattede selskaber m.v.

Ifølge § 1, stk. 1, må der i aktieselskaber og anpartsselskaber for intet af de to første regnskabsår, for hvilke der den 7. marts 1975 eller senere træffes beslutning om udbetaling af udbytte, anvendes større beløb end angivet i § 1, nr. 1, 2 eller 3.

§ 1, stk. 2, indeholder regler for de selskaber, hvis udbytte endnu ikke har været undergivet begrænsning i medfør af udbyttebegrænsningsloven af 1974. (Der henvises til lovforslagets udførlige bemærkninger herom).

§ 2 fastslår, at udbyttebegrænsningen i § 1 gælder tilsvarende på andre erhvervsdrivende selskaber og foreninger med begrænset ansvar, når der findes garantikapital eller lignende ansvarlig kapital.

Efter tilsvarende principper som indeholdt i § 1 begrænses de beløb, som må anvendes til vederlag, herunder tantieme, til medlemmer af bestyrelse, repræsentantskab og lignende organer samt til tantieme til medlemmer af direktionen det beløb, der har været anvendt hertil i det nærmest forudgående regnskabsår.

De øvrige paragraffer indeholder kontrol- og straffebestemmelser, dog skal særligt nævnes § 10, der fastsætter, at loven revideres senest den 1. februar 1976.

Loven trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet samtidig med forslag til lov om forlængelse af kollektive overenskomster og aftaler m.v. (A. I. nr. 5),

forslag til lov om ændring af bestemmelser om pristalsregulerende ydelser i lovene om follce-, invalide- og enkepension (A. 1. nr. 149),

forslag til lov om avancestop (se nærmest forudgående sag), forslag til lov om pengeinstitntters rentemarginal (se nærmest følgende sag),

forslag til lov om ændring af lov om beregning af reguleringspristal (A. 1. nr. 165) og

forslag til lov om ændring af lov om tjenestemandspension (A. 1. nr. 27).

Oprindeligt indeholdt lovforslaget et forbud mod udstedelse af fondsaktier, gældende til 1. marts 1977.

Denne bestemmelse blev ophævet under arbejdet i erhvervsudvalget.

Erhvervsudvalget afgav en samlet betænkning over dette lovforslag, forslag til lov om avancestop og forslag til lov om pengeinstitutters rentemarginal.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 121 stemmer mod 32 (FP og KF); 16 medlemmer (VS, SF og 2 KF) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Kjeld Olesen (S), Jens Peter Jensen (V), Henning Christophersen (V), Mogens Glistrup (FP), Morten Lange (SF), Hilmar Baunsgaard (RV), Sigurd Ømann (SF), Erik Ninn-Hansen (KF), Erik Haunstrup Clemmensen (KF), Jens Møller (KrF), Knud Jespersen (DKP), René Brusvang (CD), Kaj Hansen (DKP), Steen Folke (VS) og Erik Sigsgaard (VS)