Luk

Luk
Luk

Luk

L 142 Lov om ændring af lov om naturfredning.

Af: Miljøminister Helge Nielsen (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 297 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til udvalget om fysisk planlægning.

Hovedpunkterne i loven er følgende:

1) Gennem ændringer af beløbsgrænserne i §§ 25 og 32 vedrørende fredningssagers forelæggelse for henholdsvis overfredningsnævnet og finansudvalget søges gennemført en administrativ forenkling.

2) Ved en række ændringer i den hidtidige lovs kap. IV om fredningsplanlægning er det hensigten at etablere et bedre grundlag for fredningsmyndighedernes planlæggende funktioner og en mere effektiv samordning heraf med den øvrige planlægningslovgivning.

3) Der foreslås en række ændringer i den hidtidige lovs kap. V om anlæg i det åbne land, hvorved fredningsplanudvalgenes beføjelser til direkte at træffe selvstændige afgørelser indskrænkes, således at bebyggelsesreguleringen i det åbne land (landzonen) i det store og hele alene varetages af zonelovsmyndigheden, dog således at fredningsplanudvalget bevarer beføjelsen til at godkende oplagspladser og lossepladser, idet det er væsentligt, at der tages landskabelige hensyn ved placeringen og udformningen af disse, og at fredningsplanudvalget bevarer beføjelser til at meddele påbud om etablering af hegn m.v. i forbindelse med de pågældende anlæg.

4) Ved nogle ændringer i den hidtidige lovs kap. VI om byggelinjer m.v. tilsigtes en yderligere administrativ forenkling, således at der ved gennemførelsen af anlægsarbejder, der berører såvel selve kysten som søterritoriet, og ved etablering af dambrug kun skal foreligge tilladelse fra een fredningsmyndighed. Med delvist samme sigte samt med henblik på en overflytning af bebyggelseskontrollen fra fredningsnævnene til de myndigheder, der i øvrigt varetager denne administration, ophæves vejbyggelinjen i § 47, stk. 1, nr. 2.

5) Reglerne i den hidtidige lovs kap. IX om friluftsreklamer m.v. forenkles og ændres i øvrigt således, at spørgsmålet om reklamering i byer og bymæssige bebyggelser bliver et rent kommunalt anliggende.

6) Klagereglerne i den hidtidige lovs kap. X suppleres af hensyn til retssikkerheden af forskellige bestemmelser.

7) I den hidtidige lovs kap. XI og XII indsættes nye bestemmelser om ikke-erhvervsøkonomisk nødvendig motorbådssejlads (§ 60 a), overenskomster med fremmede stater på naturfredningsområdet (§ 60 b), forældelse af fredningsnævnstilladelser (§ 64 a) og om delegation af ministerens beføjelser efter loven til en styrelse eller tilsvarende institution (§ 65 a). Endelig sker der en ajourføring af forskellige bestemmelser bl. a. på baggrund af de siden den hidtidige lovs ikrafttræden pr. 1. oktober 1969 indhøstede erfaringer og fredningsområdets henlæggelse under det i 1973 oprettede miljøministerium.

Lovforslaget var, bortset fra et par redaktionelle ændringer, identisk med det lovforslag, den daværende regering fremsatte i november 1974. (Se 1. samling, A.IL nr. 63).

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 117 stemmer mod 24 (FP).
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Aksel Pedersen (V), Hans Bjergegaard (FP), Gert Petersen (SF), Ingomar Petersen (RV), Hans Jørgen Lembourn (KF), Ritta Ahm (KrF) og Steen Folke (VS)