Luk

Luk
Luk

Luk

L 165 Forslag til lov om ændring af lov om elektriske stærkstrømsanlæg.

Af: Minister for offentlige arbejder Niels Matthiasen (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Lovforslaget blev ved 1. behandling behandlet sammen med det af handelsministeren fremsatte forslag til lov om elforsyning, se nærmest foranstående sag.

Lovforslaget tilsigter dels at tilpasse bestemmelserne i stærkstrømsloven til forslag til lov om elforsyning, dels til nyere lovregler på ekspropriationsområdet.

Således foreslås det at ophæve stærkstrømslovens § 2, der indeholder reglerne om elektricitetsrådets samordnende virksomhed og øvrige beføjelser, idet disse er indeholdt i elforsyningslovforslaget.

Endvidere foreslås fremgangsmåden ved ekspropriation til stærkstrømsanlæg ændret:

Efter den gældende ordning er det således, at bestemmelserne i den såkaldte almindelige ekspropriationsproceslov fra 1964 skal følges, hvis man skal erhverve arealer til kraftværker m. v., og disse regler skal også følges, hvis fremførelse af stærkstrømsledninger kræver fjernelse af bygninger, skov eller andre hindringer. I øvrigt foretages ekspropriation til ledningsfremføring efter de detaljerede bestemmelser i stærkstrømslovens §§ 10-14.

Det foreslås nu, at reglerne i loven fra 1964 skal følges i alle tilfælde, hvori man skal igennem med større ledningsanlæg, nemlig sådanne, som er beregnet for spændinger på 50 kV og derover. Både efter 1964-lovens og efter stærkstrømslovens system skal ministeren for offentlige arbejder træffe en beslutning om, at der kan ske ekspropriation, men efter de særlige regler i stærkstrømsloven træffer ministeren sin beslutning efter indstilling fra elektricitetsrådet, uden at en forudgående besigtigelse i marken nødvendigvis behøver at være sket, medens 1964-lovens system bevirker, at den endelige beslutning på grundlag af ministerens bemyndigelse træffes af en ekspropriationskommission efter besigtigelse på stedet. Det synes naturligt for større ledningsanlægs vedkommende at følge samme regler, som sædvanligvis gælder, når staten og koncessionerede virksomheder skal erhverve rettigheder over fast ejendom ved ekspropriation.

For de mindre ledningsanlægs vedkommende skal de særlige regler i stærkstrømsloven fortsat gælde. Dog foreslås det for at undgå konflikter i relation til loven om by- og landzoner, at ministeren kun kan tillade ekspropriation efter disse regler, hvis vedkommende amtsråd eller kommunalbestyrelse giver tilslutning.

Det energipolitiske udvalg afgav i august 1975 beretning over forslaget.
Partiernes ordførere
Erik Holst (S), Svend Karlskov Jensen (V), Morten Lange (SF), Lone Dybkjær (RV), Erik Ninn-Hansen (KF), Poul H. Møller (KrF) og Ib Nørlund (DKP)