Luk

Luk
Luk

Luk

L 166 Lov om ændring af lov om værnepligtiges anvendelse til civilt arbejde.

Af: Indenrigsminister Egon Jensen (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 326 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til forsvarsudvalget. Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om civilforsvaret.

Ved loven, hvis ikrafttrædelsestidspunkt bestemmes af indenrigsministeren, er de særlige disciplinarstraffe vagtarrest, husarrest og ekstraarbejde blevet erstattet af disciplinarmidler, hvorved forstås tilrettevisning, arbejde i en del af fritiden, fratagelse af friheder samt overflytning til anden tjeneste. Ikendelse af disse kan ikke indbringes for domstolene, men for særlige disciplinar- og ankenævn. Endvidere er den lovbestemte mini- mumsstraf, svarende til den resterende pligtige tjenestetid, for den, der anden gang nægter at udføre henholdsvis civilt arbejde og civilforsvarstjeneste, ophævet. Denne straffeform fandt i praksis anvendelse på medlemmer af sekten Jehovas Vidner.

De førstnævnte ændringer må ses som en videreførelse af den i folketingsåret 1972-73 gennemførte revision af den militære straffe- og retsplejelovgivning.

Ved ændringsforslag i betænkningen, som blev vedtaget, er endelig bestemmelsen om, at civile værnepligtige ikke uden tilladelse må rejse ud af landet, ophævet.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 139 stemmer mod 18 (SF, DKP og VS), 1 medlem (Rosing (Grønl.)) tilkendegav, at han hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Jens Kristian Hansen (S), Hans Biltzing (V), John Arentoft (FP), Kurt Brauer (SF), Arne Stinus (RV), Erik Ninn-Hansen (KF), Poul H. Møller (KrF), Villy Fuglsang (DKP) og Preben Wilhjelm (VS)