Luk

Luk
Luk

Luk

L 175 Lov om ændring af lov om økonomisk bistand til et finansieringsinstitut for dagspressen.

Af: Statsminister Anker Jørgensen (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 286 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Loven, der trådte i kraft 1. juli 1975, foretager følgende ændringer i lov nr. 214 af 27. maj 1970 om økonomisk bistand til et finansieringsinstitut for dagspressen:

1. Den årlige finansieringsstøtte fra staten på 2 mill. kr. forhøies til 4 mill. kr.

2. Gennem en ændret affattelse af lovens § 3 stk. 1 åbnes mulighed for, at instituttet også kan yde støtte til projekter vedrørende markedsforskning og produktudvikling samt til beslægtede formål, der er godkendt af instituttets tilsynsråd.

Baggrunden for lovforslaget fremgår af forelæggelsestalen:

„På grund af dagbladenes voksende økonomiske vanskeligheder har Dagspressens Finansieringsinstitut ladet udarbejde en prognose over driftsudviklingen for danske dagblade i årene 1974-76. Prognosen understreger nødvendigheden af en øget produktivitet inden for alle dagbladenes funktionsområder. Ud over en forøgelse af investeringer i teknisk udstyr peges i rapporten på en udvidet markedsforskning og produktudvikling som en nærliggende mulighed for rentabilitetsforbedring.

Regeringen finder det ønskeligt, at finansieringsinstituttet fremtidig får mulighed for også at yde støtte til projekter vedrørende markedsforslming og produktudvikling samt til andre foranstaltninger. Med henblik herpå foreslås loven ændret, således at der vel i første række ydes støtte til anlægsinvesteringer, men yderligere kan gives tilskud til markedsforskning og produktudvikling og til beslægtede formål, der godkendes af instituttets tilsynsråd; hermed er bl. a. tænkt på samdriftsprojekter.

Udvidelsen af instituttets virksomhed og de prisstigninger, der har fundet sted siden lovens ikrafttræden, gør det rimeligt at forhøje statens tilskud fra 2 mill. kr. til 4 mill. kr. årlig."

Under lovforslagets 1. behandling understregede flere ordførere, at der var behov for en mere direkte form for pressestøtte end den i øjeblikket kendte.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 111 stemmer mod 32 (FP, KF); 6 medlemmer (VS og CD) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Birte Weiss (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Leif Glensgård (FP), Aase Olesen (RV), Erik Ninn-Hansen (KF), Poul H. Møller (KrF), Jes Schmidt (CD), Villy Fuglsang (DKP) og Preben Wilhjelm (VS)