Luk

Luk
Luk

Luk

L 212 Lov om statsgaranti for driftslån til ejere af fiskerfartøjer.

Af: Fiskeriminister Poul Dalsager (S)
Samling: 1974-75 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 338 af 26-06-1975
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

De vigtigste bestemmelser i loven er følgende:

„§ 1. Fiskeriministeren kan yde garanti af statskassen for lån til driftsformål, som i finansåret 1975-76 inden for en samlet beløbsramme af 15 mill. kr. ydes til enkeltpersoner, der driver erhvervsfiskeri med fartøj, der helt eller for en væsentlig del ejes af den pågældende erhvervsfisker, men hvor denne på grund af nedgang i priserne på fisk er kommet i en økonomisk situation, der vanskeliggør fortsat deltagelse i fiskeriet.

Stk. 2. Lån, der garanteres i henhold til stk. 1, kan ikke overstige 50.000 kr. for den enkelte fartøjsejer, og garantien kan ikke udstrækkes til mere end 5 år fra datoen for lånets optagelse.

Lånet skal være ydet af et pengeinstitut inden for rammen af den i § 3 nævnte aftale.

§ 2. Ved garantier i henhold til § 1, stk. 1, påtager staten sig at dække halvdelen af det tab, långiveren vil lide, såfremt det garanterede lån ikke indfries."

For lovforslaget var der i de ledsagende bemærkninger givet bl. a. følgende begrundelse:

„Lovforslaget tilsigter at medvirke til en afbødning af den vanskelige økonomiske situation, der er opstået for en række ejere af fiskerfartøjer som følge af den seneste tids stærke fald i fiskepriserne, herunder især priserne for fisk, der anvendes til produktion af fiskemel og -olie. De opståede vanskeligheder for afsætningen af disse produkter har bevirket, at flere fiskemelsfabrikker midlertidig er lukket, og at en række fartøjsejere på grund af de urentable priser på råvarer til denne produktion ikke ser sig i stand til at fortsætte fiskeriet og at afholde de hertil nødvendige driftsudgifter og betaling af renter og afdrag på optagne lån i fartøjerne samt betaling af leverandører og beddingseftersyn. Det bemærkes i denne forbindelse, at priserne, der betales til fiskerne for råvarer til fiskemelindustrien, er faldet fra ca. 65 øre til ca. 20 øre pr. kg inden for det sidste år."

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 88 stemmer imod 36 (FP og KF), medens 42 medlemmer (V og VS) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Niels Anker Kofoed (V), Børge Halvgaard (FP), Ingomar Petersen (RV), Oluf von Lowzow (KF) og Villy Fuglsang (DKP)