Luk

Luk
Luk

Luk

B 45 Forslag til folketingsbeslutning om visse institutioner inden for åndssvageforsorgen.

Af: Poul Dam (SF), Morten Lange (SF) og Ebba Strange (SF)
Samling: 1975-76
Status: 2. behandlet/Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Forslaget havde følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer socialministeren til at

1) trække sit aktstykke nr. 47, åndssvageforsorgens opførelse af en lokalinstitution på Irlandsvej, København, tilbage fra finansudvalget,

2) stille alle foranstaltninger, der har forbindelse med den planlagte institution på Irlandsvej, i bero,

3) lade udarbejde alternative forslag, der tilsigter en mindst lige så omfattende beskæring af klienttallet på Ebberødgård m.fl. institutioner, og som dels indebærer en snarlig oprettelse af et antal mindre institutioner i hovedstadsområdet, dels overfører plejekrævende sengeliggende patienter til en del af den overskudssengekapacitet, som ifølge indenrigsministeriets skrivelse af 14. november d. å. til hovedstadsrådet er for hånden i hovedstadsområdet, og som indenrigsministeriet ønsker fjernet, 4) forhandle den fremtidige udvikling af åndssvageforsorgen med de instanser, som efter de foreliggende planer skal overtage forsorgen i 1978, herunder for hovedstadsområdets vedkommende også hovedstadsrådet, og

5) forelægge de således fremkomne planer for folketinget inden den 1. april 1976."

I bemærlmingerne til forslaget henviste forslagsstillerne til, at den offentlige debat havde skabt tvivl om projektets hensigtsmæssighed.

Debatten ved 1. behandling, hvori deltog en række medlemmer uden for ordførernes række, viste meget forskelligartet holdning til det omhandlede projekt og dermed til forslaget til folketingsbeslutning.

Det fremgik af udvalgets betænkning, at socialministeren over for udvalget var fremkommet med et alternativt projekt, hvorefter det oprindelige projekt gennemføres i reduceret form, således at den lave bebyggelse samt fællesfaciliteterne bevares uændret, hvorimod det 3-etages hus omprojekteres, således at antallet af pladser reduceres fra 140 til 72. Samtidig opføres en pensionatsinstitution til 24 klienter på en åndssvageforsorgen tilhørende grund på Hendonvej på Amager. Det således ændrede projekt fik tilslutning af et flertal (socialdemokratiets medlemmer af udvalget, Peter Holst (V), Arina Dorith Skriver (V), Jacob Sørensen (V), det radikale venstres, det konservative folkepartis, kristeligt folkepartis og Danmarks kommunistiske partis medlemmer af udvalget).

Flertallet udtalte, at der snarest muligt bør søges etableret de i forhold til det oprindelige projekt manglende 44 pladser ved opførelse af mindre institutioner i København.

Endvidere fremhævede flertallet, at socialministeren havde tilkendegivet, at fremtidigt byggeri inden for åndssvageforsorgen vil ske i form af mindre institutioner.

Flertallet indstillede således forslaget til forkastelse, medens tre mindretal, henholdsvis fremskridtspartiets medlemmer af udvalget, socialistisk folkepartis medlem af udvalget samt Bertel Haarder (V), med forskellig argumentation indstillede forslaget til vedtagelse.

Under 2. (sidste) behandling førtes en omfattende debat, hvorunder der blev stillet følgende forslag om motiveret dagsorden med ændringsforslag hertil:

Af Poul Dam (SF):

„Idet folketinget tilslutter sig, at det fremtidige byggeri inden for åndssvageforsorgen skal ske i form af mindre institutioner, går tinget over til næste sag på dagsordenen."

Af Hanne Reintoft (DKP) stilledes følgende ændringsforslag:

„Efter ordet „åndssvageforsorgen" indføjes i stedet for „skal ske i form af mindre institutioner" følgende:

„ikke projekteres med større institutioner end nødvendigt for at sikre de åndssvage medborgere tilstrækkelige personalenormeringer og faciliteter"."

Ændringsforslaget blev forkastet med 128 stemmer mod 8; 8 medlemmer stemte hverken for eller imod.

Af Inge Krogh (KrF) stilledes følgende ændringsforslag:

„Ordene "mindre institutioner" ændres til:

„institutioner af en sådan størrelse og med en sådan indretning, at det bedst muligt tilfredsstiller de åndssvages behov for menneskelig kontakt og udviklingsmuligheder"."

Ændringsforslaget blev forkastet med 117 stemmer mod 22; 5 medlemmer stemte hverken for eller imod.

Af Inge Fischer Møller (S) stilledes følgende ændringsforslag: „Ordet „skal" ændres til:

„bør"."

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Det således ændrede forslag til motiveret dagsorden blev vedtaget med 128 stemmer mod 11 (DKP og VS); 7 medlemmer (KrF) stemte hverken for eller imod.

Forslaget til folketingsbeslutning var herefter bortfaldet.
Partiernes ordførere
Inge Fischer Møller (S), Peter Holst (V), Jørgen Junior (FP), Grethe Philip (RV), Poul Dam (SF), Inge Krogh (KrF), Karen Thurøe Hansen (KF), Hanne Reintoft (DKP), Erhard Jakobsen (CD) og Kurt Hansen (VS)