Luk

Luk
Luk

Luk

B 49 Folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af konventionen om traktatretten af 23. maj 1969.

Af: Udenrigsminister K. B. Andersen (S)
Samling: 1975-76
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til udenrigsudvalget.

Ved folketingsbeslutningen meddeler folketinget sit samtykke til, at Danmark ratificerer den på De Forenede Nationers konference i Wien i 1968-1969 vedtagne konvention om traktatretten af 23. maj 1969.

Udenrigministeren udtalte i sin skriftlige fremsættelse følgende:

"Konventionen om traktatretten, som jeg i dag fremsætter for det høje ting til godkendelse med henblik på dansk ratifikation, blev vedtaget den 23. maj 1969 på en af de Forenede Nationer indkaldt konference i Wien og undertegnedes for Danmarks vedkommende den 18. april 1970 af Danmarks faste repræsentant ved de Forenede Nationer i New York.

Konventionen må betegnes som et betydningsfuldt fremskridt i bestræbelserne på at få folkerettens almindelige regler om traktater formuleret. Den må således forventes i praksis at ville få væsentlig betydning for det traktatretlige forhold mellem staterne. Konventionen bygger på et udkast, som de Forenede Nationers folkeretskommission — efter et mangeårigt og grundigt forarbejde — havde udfærdiget på grundlag af regler, der stort set opfattedes som sædvaneret.

Der er i konventionen optaget regler om traktaters indgåelse, om forbehold i forbindelse med traktatafslutning, om traktaters ikrafttræden og anvendelse (— herunder den grundlæggende bestemmelse om traktaters forpligtende karakter (konventionens artikel 26) —) samt regler om fortolkning af traktater og om disses ændring, ophør og eventuelle ugyldighed m.m.

Konventionen vil træde i kraft, når den er blevet tiltrådt af 35 stater. Hidtil har 23 stater tiltrådt den, heriblandt Canada, Italien, Storbritannien og Sverige.

Det er i forslaget til folketingsbeslutning anført, at det i forbindelse med en dansk ratifikation er hensigten at tage et generelt forbehold over for erklæringer fra stater, der vil søge at unddrage sig konventionens bestemmelser om visse tvisters afgørelse for Den internationale Domstol, ved voldgift eller ved mægling.

En dansk ratifikation af konventionen vil ikke medføre udgifter."

Om traktatens nærmere indhold må i øvrigt henvises til forslaget.

Forslaget fik i folketinget tilslutning fra alle sider. Det vedtoges ved 2. (sidste) behandling enstemmigt med 99 stemmer.
Partiernes ordførere
Robert Pedersen (S), Hans Biltzing (V), John Arentoft (FP), Arne Stinus (RV), Kristine Heltberg (SF), Bent Honoré (KrF), Hans Jørgen Lembourn (KF) og Ib Nørlund (DKP)