Luk

Luk
Luk

Luk

B 5 Folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af tillægsprotokollen af 28. april 1975 til associeringsaftalen mellem Det europæiske økonomiske Fællesskab og Grækenland som følge af nye medlemsstaters tiltrædelse af Fællesskabet.

Af: Minister for udenrigsøkonomi og for nordiske anliggender Ivar Nørgaard (S)
Samling: 1975-76
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til markedsudvalget.

Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:

„Folketinget meddeler sit samtykke til, at Danmark ratificerer den på mødet den 28. april 1975 i Bruxelles undertegnede tillægsprotokol om tilpasninger til associeringsaftalen mellem Det europæiske økonomiske Fællesskab og Grækenland som følge af Fællesskabets udvidelse."

I den skriftlige fremsættelse anførte ministeren bl. a. følgende:

„Ved sin tiltrædelse af Det europæiske økonomiske Fællesskab forpligtede Danmark sig til at indtræde i Fællesskabets aftale med Grækenland.

Det bestemtes i tiltrædelsesakten, at de nødvendige tilpasnings- og overgangsforanstaltninger til aftalen skulle fastlægges i en protokol.

Tillægsprotokollen til associeringsaftalen mellem Det europæiske økonomiske Fællesskab og Grækenland blev undertegnet i Bruxelles den 28. april 1975.

Først efter de ni medlemslandes og Grækenlands ratifikation af tillægsprotokollen vil de nye medlemsstater indtræde i associeringens rettigheder og forpligtelser i fuldt omfang.

Forelæggelse for folketinget af protokollerne blev stillet i udsigt ved fremsættelsen af forslag til lov om Danmarks tiltrædelse af De europæiske Fællesskaber.

Som det vil ses, indeholder selve protokollen i hovedsagen kun rent tekniske tilpasningsbestemmelser med henblik på de nye medlemsstaters indtræden i associeringsaftalen m. v.

Det er regeringens opfattelse, at de i tillægsprotokollen indeholdte forpligtelser ikke går ud over, hvad der var forudset ved Danmarks tiltrædelse af De europæiske Fællesskaber."

Ordførerne for SF, DKP og VS erklærede sig ved 1. behandling enten direkte som modstandere af forslaget eller var stærkt forbeholdne heroverfor, medens de øvrige ordførere gav deres tilslutning.

Ved 2. (sidste) behandling blev forslaget vedtaget med 125 stemmer mod 8 (DKP og VS), medens 9 medlemmer (SF) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Kr. Albertsen (S), Svend Karlskov Jensen (V), Jørgen Junior (FP), Hilmar Baunsgaard (RV), Edele Kruchow (RV), Gert Petersen (SF), Jens Maigaard (SF), Bent Honoré (KrF), Oluf von Lowzow (KF), Ib Nørlund (DKP), Erhard Jakobsen (CD) og Steen Folke (VS)