Luk

Luk
Luk

Luk

L 110 Lov om ændring af lov om statens tjenestemænd i Grønland.

(Bestemmelser om ansættelsesområdet i forbindelse med ændringer i opgavefordelingen mellem staten, Grønlands landsråd og kommuner i Grønland).

Af: Minister for Grønland Jørgen Peder Hansen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 636 af 19-12-1975
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af lov for Grønland om kommuneskat (se A. I. nr. 30).

Ved loven, der træder i kraft den 1. januar 1976, gennemføres sådanne ændringer i retstilstanden for de grønlandske statstjenestemænd, at disse ikke ved overførsel af et forvaltningsområde til landsrådet eller kommunerne opnår ret til at begære sig fritaget for fortsat tjeneste og forlange ventepenge, rådighedsløn eller pension.

Den nævnte retstilstand gennemføres ved en bestemmelse om, at ansættelsesområdet for tjenestemænd, der ansættes eller udnævnes i ny stilling den 1. januar 1976 eller i en senere fremtid omfatter staten, Grønlands landsråd og kommunerne. Endvidere gennemføres bestemmelser om, at tjenestemænd, der er ansat før 1. januar 1976, efter overgang af en statsinstitution forpligtes til at fortsætte deres tjeneste. Disse tjenestemænd får tilbud om at overgå til tjenestemandsansættelse under landsrådet eller kommunerne på uændrede løn-, ansættelses- og pensionsvilkår. Såfremt de ikke ønsker at modtage tilbudet, bevares deres ansættelsesforhold til staten samtidig med, at de forretter tjeneste ved landsrådet eller kommunen.

De grønlandske kommuner har indtil nu ikke haft mulighed for at ansætte tjenestemænd, men adgangen hertil åbnes fra 1. januar 1976, idet det er hensigten, at de kommunale tjenestemænd i fremtiden skal medinddrages under samme hovedaftale, som gælder for statens tjenestemænd i Grønland.

Samtidig gennemføres på det kommunale område bestemmelser, hvorved det sikres, at også de kommunalt ansatte tjenestemænd i almindelighed er pligtige at gøre tjeneste under staten, landsrådet og kommuner, for så vidt stillingen i saglig henseende er passende.

Det brede ansættelsesområde indebærer mulighed for ansøgt eller uansøgt omflytning mellem alle offentlige tjenestemandsstillinger i Grønland samt mulighed for avancement til højere stilling inden for hele ansættelsesområdet. Statens tjenestemænd i Grønland har igennem en årrække haft hele Grønland som geografisk ansættelsesområde, men som noget nyt udvides ansættelsesområdet til også at omfatte stillinger i Grønland under landsrådet og kommunerne.

Lovforslaget blev behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om Grønlands landsråd og kommunalbestyrelse m.v. (Bestemmelser om personaleforhold) (se nærmest foranstående sag) og forslag til lov om ændring af lov om pension til statens tjenestemænd m. v. i Grønland (Bestemmelse om pension til kommunens tjenestemænd m.v. i Grønland) (se nærmest følgende sag).

Det fremgår af ministerens fremsættelsestale, at de tre lovforslag blev fremsat som følge af, at kæmnervæsenet i Grønland pr. 1. januar 1976 overgår til de grønlandske kommuner.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget enstemmigt med 141 stemmer.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Holger Hansen (V), Helge Dohrmann (FP), Gunner Baunsgaard (RV), Poul Dam (SF), Svend Erik Sørensen (KrF), Hans Jørgen Lembourn (KF), Steen Folke (VS) og Nikolaj Rosing (Grønl.)