Luk

Luk
Luk

Luk

L 143 Lov om ændring af adoptionsloven. (Undersøgelse i adoptionssager.

Af: Justitsminister Orla Møller (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 137 af 24-03-1976
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Ved ikrafttrædelsen af den sociale bistandslov den 1. april 1976 nedlagdes mødrehjælpsinstitutionerne.

Loven tilsigter i første række at placere de opgaver inden for adoptionsområdet, som hidtil har været varetaget af mødrehjælpen, plejehjemsforeningerne samt af direktoratet for Københavns børne- og ungdomsværn. Loven indeholder tillige en bestemmelse om den undersøgelses- og godkendelsesordning, der hidtil har været varetaget af disse institutioner.

Det fastsættes i en ny § 4 a, at der kræves undersøgelse og godkendelse af adoptanterne ved alle adoptioner, hvad enten barnet er dansk eller udenlandsk, medmindre der foreligger en nærmere angivet snæver forbindelse mellem ansøgerne og barnet eller dets forældre.

Ved en ny § 25 a bestemmes, at godkendelseskompetencen henlægges til et særligt samråd ved de amtskommunale socialcentre, således at socialcentret foretager undersøgelsen, hvorefter sagen forelægges samrådet til afgørelse.

Efter en ny § 25 b oprettes et adoptionsnævn, der skal være klageinstans i forhold til samrådene og føre tilsyn med disse. Ifølge loven er der adgang til administrativt at henlægge andre opgaver til nævnet, og det er her tanken at henlægge visse opgaver med hensyn til udvælgelse af børn til nævnet.

Loven trådte i kraft den 1. april 1976.

Lovforslaget fik en velvillig modtagelse fra partiernes ordførere med undtagelse af fremskridtspartiets.

I den af udvalget afgivne betænkning — som i øvrigt indeholder enkelte fortolkningsbidrag — stillede et mindretal (SF og DKP) et ændringsforslag, hvorefter bevilling til adoption af mere end 4 børn som hovedregel ikke skulle kunne meddeles.

Et andet mindretal (FP) stillede enkelte ændringsforslag og indstillede i øvrigt lovforslaget til forkastelse med den begrundelse, at det var urimeligt at dynge bureaukratiforskrifter ind i adoptionsloven.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 115 stemmer mod 23 (FP).
Partiernes ordførere
Inge Fischer Møller (S), Birgitte Oxdam (V), Finnur Erlendsson (FP), Mogens Tange (FP), Aase Olesen (RV), Ebba Strange (SF), Inge Krogh (KrF), Hagen Hagensen (KF), Hanne Reintoft (DKP), Freddy Madsen (DKP) og Steen Folke (VS)