Luk

Luk
Luk

Luk

L 144 Lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser.

Af: Justitsminister Orla Møller (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 277 af 26-05-1976
Efter 1. behandling hen vist til retsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven åbner mulighed for at yde erstatning af statskassen for personskade, der forvoldes ved voldsforbrydelser, og for tingsskade, der forvoldes af personer, over for hvilke samfundet gennem institutionsanbringelse har truffet foranstaltninger af kriminalretlig eller i øvrigt af forsorgsmæssig karakter.

Loven hjemler alene en billighedserstatning og ikke et egentligt retskrav over for staten, men det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at udgangspunktet for udmålingen af erstatningen bør være almindelige erstatningsretlige principper.

Erstatningsordningen administreres af et nævn på 3 medlemmer og med en dommer som formand.

Loven bygger på betænkning nr. 751/1975, der er afgivet af et af justitsministeren nedsat udvalg.

Folketinget havde i juni 1973 opfordret regeringen til at udarbejde lovforslag om disse problemer og forslaget fik ved 1. behandling en velvillig modtagelse fra ordførerne med undtagelse af fremskridtspartiets ordfører, som gav udtryk for frygt for forøgelse af administrationen.

Lovforslaget blev med et enkelt ændringsforslag vedtaget med 130 stemmer mod 15, idet 4 medlemmer hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Nathalie Lind (V), Jørgen Junior (FP), Per Gudme (RV), Ebba Strange (SF), Poul H. Møller (KrF), Erik Ninn-Hansen (KF) og Villy Fuglsang (DKP)