Luk

Luk
Luk

Luk

L 171 Lov om ændring af lov om mål og vægt.

Af: Arbejdsminister Erling Dinesen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 246 af 12-05-1976
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Loven foretager følgende ændringer i lov nr. 65 af 28. februar 1950 om mål og vægt:

1. Loven fastslår, at Det internationale Enhedssystem (SI) er grundlaget for mål og vægt (lovens § 1).

2. I lovens § 2 nævnes alene det internationale enhedssystems grundenheder og deres forkortelser.

3. Det påbydes at bruge justeret redskab i almindelig handel, hvor betaling sker på grundlag af en vejning eller en længdemåling (lovens § 5).

4. Til bistand for handelsministeren ved administration af bestemmelserne i loven, herunder bistand ved godkendelse af nye enheder, nedsætter handelsministeren et metrologiudvalg bestående af en formand og 6 andre medlemmer. Udvalget skal repræsentere både den videnskabelige metrologi og den praktiske anvendelse af loven.

Det anføres i bemærkningerne til lovforslaget og i den skriftlige fremsættelsestale, at lovforslaget er en lovfæstelse af den udvikling, der har fundet sted, siden Danmark i 1875 tiltrådte meterkonventionen som grundlag for mål og vægt. Endvidere er der i EF, allerede inden Danmark blev medlem, vedtaget et direktiv om indførelse af SI, og Danmark har derfor en forpligtelse til at gennemføre systemet.

Lovforslaget fik en velvillig modtagelse i folketinget ved første behandling.

Det blev enstemmigt vedtaget ved 3. behandling med 150 stemmer. 1 medlem (Patursson (Færø.)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Lennart Larsson (V), Frede Tandrup Jensen (FP), Aase Olesen (RV), Poul Schlüter (KF) og Ib Nørlund (DKP)