Luk

Luk
Luk

Luk

L 213 Forslag til lov om nedsættelse af et udvalg vedrørende forsvarets og politiets efterretningstjenester.

Af: Gert Petersen (SF), Kurt Brauer (SF), Poul Dam (SF) og Sigurd Ømann (SF)
Samling: 1975-76
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Lovforslaget tilsigtede at nedsætte et udvalg til at overvåge forsvarets og politiets efterretningstjenester. Udvalgets opgaver var i forslagets § 1 beskrevet således:

„Regeringen nedsætter et udvalg med den opgave at overvåge, at der ikke under den virksomhed, som udføres af forsvarets efterretningstjeneste og politiets efterretningstjeneste, sker nogen krænkelse af danske borgeres grundlovssikrede rettigheder, og at der uopholdeligt skrides ind mod enhver sådan krænkelse, som efterretningstjenesterne bliver bekendt med.

Stk. 2. Udvalget har ret til at modtage alle oplysninger af betydning for den i stk. 1 anførte opgave og til at blive gjort bekendt med de almindelige retningslinjer, som til enhver tid følges af efterretningstjenesterne."

Udvalgets medlemmer skulle beskikkes af regeringen efter indstilling fra folketingets partier, således at hvert parti blev repræsenteret med et folketingsmedlem.

Ved 1. behandling blev lovforslaget støttet af Ib Nørlund (DKP), medens ordførerne for de øvrige partier afviste forslaget.

Retsudvalget tilendebragte ikke behandlingen af lovforslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Ejler Koch (S), Nathalie Lind (V), Kirsten Jacobsen (FP), Per Gudme (RV), Gert Petersen (SF), Poul H. Møller (KrF), Erik Ninn-Hansen (KF), Ib Nørlund (DKP), Erhard Jakobsen (CD) og Preben Wilhjelm (VS)