Luk

Luk
Luk

Luk

L 51 Lov om boligfællesskaber.

Af: Boligminister Helge Nielsen (S)
Samling: 1975-76
Status: Stadfæstet
Lov nr. 58 af 25-02-1976
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Lovens formål er at forbyde salg af en del af en fast ejendom forbundet med en brugsret til en lejlighed.

Det bestemmes således i § 1, stk. 1, at der ikke må ske overdragelse af en anpart af en fast ejendom med mere end 2 beboelseslejligheder, såfremt anparten er forbundet med brugsret til en beboelseslejlighed i ejendommen, eller det er en forudsætning for aftalen, at erhververen opnår en sådan ret.

Dette forbud er ikke til hinder for, at en ejer overdrager sin samlede ejendomsret vedrørende ejendomme til en enkelt erhverver (§ 1, stk. 2).

Ejere af andele i en forening, aktier i et selskab eller anparter i et anpartsselskab, der ejer en ejendom med mere end 2 beboelseslejligheder, må, såfremt andelene, aktierne eller anparterne er forbundet med brugsret til beboelseslejligheder i ejendommen, kun overdrage dem samlet og kun til en enkelt erhverver. (§ 2, stk. 1).

Dette gælder ikke andele i foreninger, der har mindst 1/3 af boligtagerne i ejendommen som medlemmer, eller anparter og aktier i selskaber, der har mindst halvdelen af boligtagerne i ejendommen som anpartshavere eller aktionærer (§ 2, stk. 2). Boligministeren kan i øvrigt tillade (§ 7), at en boligforening, der har overtaget ejendommen inden 23. oktober 1975, supplerer op med nye medlemmer, efterhånden som lejerne flytter, selvom medlemskredsen inden ikke er 1/3. Ansøgning skal indgives inden udgangen af 1976.

Loven træder i kraft den 1. april 1976.

For de tilfælde, hvor første anpartssalg eller overdragelse til selskab har fundet sted inden lovforslagets endelige udformning ved folketingets boligudvalgs tillægsbetænlming af 13. februar 1976, gælder særlige undtagelser.

For de her omhandlede ejendomme gælder, at ejendomme, hvorfra første anpartssalg var anmeldt til tinglysning inden 23. oktober 1975 (lovforslagets fremsættelse), kan opdeles i ejerlejligheder uden tilbudspligt og uden at opfylde kvalitetskravene (se Lov om ændring af lov om ejerlejligheder og af lov om leje (udvidet adgang til opdeling af beboelsesejendomme) A. I.b. nr. 145) (Denne undtagelsesregel gælder kun i 1976).

Øvrige ejendomme, hvorfra anpartssalg er sket inden 13. februar 1976, har ikke umiddelbart denne adgang. Om disse er det bestemt, at det er tilladt at sælge til en lejer, der har boet 1 år som lejer. De ejendomme, hvor det er tilladt at sælge anparter til en lejer med den virkning, at lejeren kan videresælge anparten sammen med brugsretten til lejligheden, er:

„anpartsejendomme", d.v.s. ejendomme, hvorfra første anpartssalg er anmeldt til tinglysning inden den 13. februar 1976 (§ 7, stk. 3) og

aktie- og anpartsselskabsejendomme, hvor overdragelse til selskab er anmeldt til tinglysning inden 13. februar 1976 (§ 7, stk. 4).

Om mulighederne for at foretage opdeling i ejerlejligheder henvises til lov om ændring af lov om ejerlejligheder og af lov om leje (udvidet adgang til opdeling af beboelsesejendomme) (se A. 1. nr. 162), som blev behandlet sammen med nærværende lov. Der kan i øvrigt henvises til den af socialdemokratiet, venstre, det radikale venstre, det konservative folkeparti og kristeligt folkeparti den 23. januar 1976 udarbejdede skitse vedrørende gennemførelse af de to lovforslag.

Skitsen er optrykt som bilag til betænkningen over de to lovforslag.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 119 stemmer mod 22 (FP).
Partiernes ordførere
Winnie Russell (S), Peter Brixtofte (V), Kirsten Jacobsen (FP), Per Gudme (RV), Sigurd Ømann (SF), Henning Philipsen (SF), Arne Bjerregaard (KrF), Poul H. Møller (KrF), Oluf von Lowzow (KF), Poul Schlüter (KF), Kaj Hansen (DKP), Christian Arnfast (CD) og Preben Wilhjelm (VS)