Luk

Luk
Luk

Luk

L 40 Forslag til lov om ændring af lov om realkreditinstitutter.

Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Lovforslaget går ud på dels at sikre, at lovbundne brandsikringsforanstaltninger kan finansieres med realkreditbelåning, dels at sætte en frivillig forhåndslåneordning i kraft ved lov.

I bemærkningerne til den del af lovforslaget, der vedrører brandsikring, anføres det, at når folketinget gennemfører en lov, hvorefter grundejere forpligtes til at udføre visse lovbundne brandsikringsforanstaltninger, må det også være folketingets pligt at sørge for, at der gives mulighed for rimelig finansiering.

Om baggrunden for at sætte den frivillige forhåndslåneordning — som boligministeren i den gældende lov har hjemmel til at iværksætte — i kraft ved lov nu hedder det i de ledsagende bemærkninger:

„Ændringsforslaget er begrundet i de mange tragiske byggesager, der har været inden for de sidste år, hvor familiernes boligudgifter i byggeperioden er steget meget mere, end nogen kunne forudse, da de startede.

Den største del af skylden herfor må gives de svingende obligationskurser. For at sikre bygherrer imod nye „sorte huse" må det være rimeligt, at man tilbyder en forhåndslåneordning, således at de helt sikkert kender boligudgiften på den tid, de starter byggeriet.

Hvis man ikke giver tilbud om forhåndsbelåning, vil mange bygherrer undlade at igangsætte byggeri, hvilket vil medføre endnu større arbejdsløshed."

Ved 1. behandling af lovforslaget blev dets første del velvilligt modtaget, hvorimod der med hensyn til indførelse af en forhåndslåneordning blev udtrykt en del betænkeligheder.

Boligudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget, forinden nyvalg til folketinget blev udskrevet.
Partiernes ordførere
Ejler Koch (S), Johan Philipsen (V), Kirsten Jacobsen (FP), Ingomar Petersen (RV), Arne Bjerregaard (KrF), Erik Haunstrup Clemmensen (KF), Kaj Hansen (DKP), Christian Arnfast (CD) og Preben Wilhjelm (VS)