Luk

Luk
Luk

Luk

L 95 Lov om tilbud om gratis vaccination mod visse sygdomme.

Af: Indenrigsminister Egon Jensen (S)
Samling: 1976-77 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 634 af 17-12-1976
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Efter loven, der trådte i kraft den 1. april 1977, fastsætter indenrigsministeren efter forhandling med Amtsrådsforeningen i Danmark og Københavns og Frederiksberg kommuner regler om tilbud om gratis vaccination mod visse sygdomme, herunder om

1) hvilke sygdomme der skal tilbydes gratis vaccination mod,

2) hvilke persongrupper der skal tilbydes gratis vaccination, og

3) hvilke læger der skal kunne foretage vaccination efter loven.

Udgifterne ved sådanne vaccinationer afholdes af amtskommunerne og Københavns og Frederiksberg kommuner. Retningslinjer om gennemførelsen af vaccinationer efter loven fastsættes af sundhedsstyrelsen, der også kan fastsætte regler om amtskommunernes og Københavns og Frederiksberg kommuners pligt til at give oplysninger om vaccinationer efter loven.

Om baggrunden m. v. for lovforslaget hedder det i indenrigsministerens fremsættelsestale bl. a.:

„Lovforslaget har til formål at tilvejebringe mere smidige regler om de af det offentlige tilbudte vaccinationer med henblik på en lettere tilpasning til de fremtidige behov. De eksisterende regler om vederlagsfri vaccination mod difteri, stivkrampe, polio og kighoste samt skolelægelovens regel om vaccination mod tuberkulose foreslås samlet i en rammelov med tilhørende bekendtgørelse og cirkulære.

Lovforslaget åbner mulighed for en fleksibel tilrettelæggelse af de vaccinationer, som det offentlige har interesse i bliver foretaget, og som derfor bør tilbydes gratis. Lovforslaget vil således muliggøre, at det, hvis sundhedsmæssige forhold tilsiger det, hurtigt ved en bekendtgørelse kan fastsættes, at befolkningen eller dele heraf skal tilbydes vaccination mod en bestemt sygdom. Ligeledes vil det være muligt at reducere det nuværende vaccinationsprogram, såfremt det måtte vise sig, at én eller flere af de af vaccinationsprogrammerne omfattede vaccinationer uden sundhedsmæssige konsekvenser kan afskaffes.

Lovforslaget giver ikke mulighed for at påbyde vaccinationer. Bestemmelser herom hører mere naturligt hjemme i karantæne- og epidemilovgivningen, hvorfor det i forbindelse med en lovrevision på dette område vil blive overvejet, om der er behov for at indføje en påbudsbestemmelse om vaccination i denne lovgivning.

Som det vil fremgå af lovforslagets bemærkninger, foreslås koppevaccinationsloven ophævet. Spørgsmålet om tilbud om gratis vaccination mod kopper hører herefter ind under nærværende lovforslag. Da risikoen for indførelse af kopper her til landet må betragtes som meget ringe — idet WHO betragter koppesygdommen som næsten udryddet — har man ikke ment, at der for tiden er behov for at tilbyde gratis vaccination mod kopper. Det var på samme baggrund, den obligatoriske koppevaccination af børn inden det fyldte 7. år blev ophævet i foråret 1976 ved folketingets vedtagelse af lov om ændring af lov om vaccination mod kopper (lov nr. 242 af 12. maj 1976).

Endvidere påregnes aldersgrænsen for gratis vaccination mod polio nedsat fra 40 til 18 år.

Herudover indebærer lovforslaget ingen ændringer i den nuværende adgang til at få foretaget gratis vaccinationer, og der foreligger heller ingen aktuelle planer herom".

Efter at lovforslaget var blevet velvilligt modtaget ved 1. behandling, og efter at lovforslaget af kommunaludvalget var blevet indstillet til vedtagelse uændret, vedtoges lovforslaget ved 3. behandling enstemmigt med 143 stemmer; 1 medlem (Berglund (Grønl.)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Thomas Erik Have (S), Anna Skriver (V), Finnur Erlendsson (FP), Birte Kjærum (RV), Kristine Heltberg (SF), Inger Stilling Pedersen (KrF), Karen Thurøe Hansen (KF), Kaj Hansen (DKP) og Preben Wilhjelm (VS)