Luk

Luk
Luk

Luk

B 15 Forslag til folketingsbeslutning om forbedringer af bolig-, undervisnings- og beskæftigelsesforhold inden for åndssvageforsorgen.

Af: Tove Jørgensen (DKP), Freddy Madsen (DKP) og Villy Fuglsang (DKP)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

— Ved forslaget opfordredes regeringen til at gennemføre følgende:

1. Istandsættelsesarbejder på de store central- og lokalinstitutioner for at råde bod på de meget store forsømmelser på disse områder.

2. Modernisering af de ovennævnte central- og lokalinstitutioner for bl. a. at råde bod på de af folketingets ombudsmand nævnte mangler, f.eks. store sovesale, anstødelige toiletforhold og uhyggelige opholdsrum.

Målet må være et privat værelse til hver klient.

3. Nybyggeri for at skabe boliger til genhusning af de klienter, der mister deres bolig på grund af ovennævnte moderniseringer.

4. En personaleforøgelse på åndssvageforsorgens institutioner, der er nødvendiggjort af klientelets stedse større hjælpeløshed, idet man har udskrevet det bedst fungerende klientel.

5. En personaleforøgelse på en række institutioner, hvor bistandslovens bestemmelser i § 117 om behandling, undervisning, oplæring, beskæftigelse samt særlig pleje og bistand ikke efterkommes, jfr. rapporterne fra folketingets ombudsmand.

6. En ekstraordinær indsats for de åndssvage børn, der ikke i dag får den tidlige stimulation i form af de i bistandslovens § 117 nævnte foranstaltninger.

Det bemærkedes i denne forbindelse, at de åndssvage børn i dag for en dels vedkommende optages i almindelige børnehaver, hvor man på grund af de velkendte personalenedskæringer ikke er i stand til at give de åndssvage børn den særbehandling, som loven foreskriver.

7. En ekstraordinær indsats i åndssvageforsorgens undervisningssektor, hvor lovens formål heller ikke opfyldes, men hvor der tværtimod trues med nedskæringer.

Ved 1. behandling blev der fra alle sider givet udtryk for ønsket om at prioritere åndssvageforsorgen højt, men et betydeligt antal ordførere så i forslaget nærmest en programerklæring, der var uegnet som beslutningsgrundlag.

Socialministeren fandt endvidere, at forslaget var udtryk for en fordrejning af kendsgerninger på visse punkter.

Socialudvalget tilendebragte ikke behandlingen inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Mogens Glistrup (FP), Hans Jørgen Holm (V), Karen Thurøe Hansen (KF), Niels Bollmann (CD), Lilli Gyldenkilde (SF), Tove Jørgensen (DKP), Inge Krogh (KrF), Grethe Philip (RV), Lis Starcke (DR) og Carl Thio Tyroll (VS)