Luk

Luk
Luk

Luk

B 53 Forslag til folketingsbeslutning om opdeling af Københavns kommune i flere selvstændige kommuner samt etablering af et stadsamt.

Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Forslaget havde følgende indhold:

„Regeringen opfordres til at fremsætte lovforslag, hvorved Københavns kommune opdeles i mindst 6 selvstændige kommuner, og hvorefter der oprettes et stadsamt med virkning fra 1. januar 1982."

Af bemærkningerne til forslaget fremgår, at venstre og det radikale Venstre mener, at det vil være naturligt at foreslå Københavns kommune opdelt i et antal mindre, selvstændige kommuner — mindst 6 — med hver sin folkevalgte kommunalbestyrelse og borgmester og med funktioner, der i princippet svarer til de øvrige primærkommuner i hovedstadsregionen, f. eks. inden for skolevæsen, socialvæsen, kulturelle funktioner, lokale veje m. v.

Samtidig foreslås etableret et stadsamt omfattende disse nye kommuner samt Frederiksberg kommune. Endvidere bør det overvejes også at lade Tårnby og Dragør kommuner på Amager indgå i et sådant stad samt.

Det foreslåede amt bør i princippet have samme opgaver som landets øvrige amtskommuner med hovedvægten lagt på den overordnede planlægning, det overordnede vejnet, sygehusvæsenet, opgaver inden for socialvæsen, sundhedspolitik o.s.v. Københavns særlige struktur kan måske gøre det rimeligt, at dette amt får noget mere vidtgående beføjelser end landets øvrige amtskommuner. Ikke mindst inden for f. eks. teknisk forvaltning og byfornyelse vil der kunne komme til at påhvile den nye amtskommune et særligt ansvar, men i princippet bør det være en amtskommune på linie med de øvrige amter i landet.

Forslaget nåede ikke at komme til 1. behandling inden folketingsårets udløb.