Luk

Luk
Luk

Luk

L 108 Lov om ændring af lov om brandsikring af ældre beboelsesbygninger m. v.

(Fristforlængelse, finansiering m. v.).

Af: Boligminister Ove Hove ()
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 182 af 09-05-1977
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven udskydes fristen for opfyldelse af brandsikringsarbejder i beboelsesbygninger, som er opført før år 1900 (§ 2-ejendomme) med 1 år til 1. april 1978.

På baggrund af finansieringsproblemernes omfang ændres endvidere lovens § 4 således, at den enkelte kommunalbestyrelse i perioden frem til 1. april 1979 ikke uden boligministerens godkendelse kan træffe beslutning om at udvide kravene i lovens § 2 vedrørende gennemgang, indberetning og udførelse til også at gælde for andre bygninger end beboelsesbygninger, som er opført før år 1900.

Med henblik på at lette finansieringsproblemerne bestemmes det, at der stilles 30 mill. kr. til rådighed for Grundejernes Investeringsfond til ydelse af skattefri tilskud til brandsikringsarbejder i bygninger, der er omfattet af lovens § 2 (opført før år 1900).

Efter loven skal ydelsen af tilskud (25 pct. af lejlighedens brandsikringsudgifter, der overstiger 4.000 kr.) ske efter helt objektive kriterier til lejligheder med et lille boligareal (max. 60 m2) og store brandsikringsudgifter. Tilskuddet kan højst udgøre 2.000 kr. pr. lejlighed. Tilskud under 500 kr. udbetales ikke.

Med hensyn til de skattemæssige konsekvenser henvises der til selve lovteksten og betænkningen, hvor ministeren stillede ændringsforslag herom.

Endelig kommer det til at fremgå direkte af brandsikringsloven, at det er de i lov om offentlige veje omhandlede taksationsmyndigheder, der i mangel af enighed skal fastsætte erstatningen i forbindelse med nedrivning.

Loven skal ses i sammenhæng med lov om ændring af lov om realkreditinstitutter og lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene (se A. 1. 2. saml. nr. 16 og 18), som nærværende lovforslag blev behandlet sammen med. Lovforslagene, der blev fremsat samtidigt, er en videreførelse og udbygning af de ændringsforslag til lov om midlertidig regulering af boligforholdene og til lov om realkreditinstitutter, som regeringen fremsatte i folketinget den 3. december 1976 (se A. II. 1. saml. nr. 5 og 6), og som dels tog sigte på at forbedre finansieringsmulighederne for brandsikringsforanstaltninger og dels på at fremme aktiviteten og dermed beskæftigelsen inden for byggesektoren. Begge disse forslag bortfaldt ved udskrivelsen af folketingsvalg i januar i år.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med to af fremskridtspartiet fremsatte lovforslag vedr. brandsikring og realkredit samt de ovenfor nævnte regeringsforslag. Der henvises i øvrigt til de under A. II. 2. saml. nr. 30 og 32 i Folketingsårbogen anførte sager.

Boligudvalget afgav samlet betænkning over lovforslagene, herunder det under A. II. 2. saml. nr. 31 i Folketingsårbogen behandlede lovforslag.

Lovforslaget blev henvist til fornyet behandling i udvalget efter 2. behandlingen med henblik på afklaring af et skattemæssigt spørgsmål vedrørende tilskuddene under et samråd med boligministeren.

Udvalget afgav ikke tillægsbetænkning.

Lovforslaget fik sin endelige udformning efter vedtagelsen af 2 af boligministeren i betænkningen stillede ændringsforslag. Fremskridtspartiet, Danmarks kommunistiske parti og venstresocialisterne stillede ligeledes ændringsforslag. Disse ændringsforslag blev ikke vedtaget.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 142 stemmer mod 6 (DKP); 4 medlemmer (VS) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Henning Jensen (S), Kirsten Jacobsen (FP), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Johan Philipsen (V), Keld Andersen (KF), Ernst Prehn (CD), Kaj Hansen (DKP), Ib Bjørn Poulsen (SF), Niels Mølgaard (DR), Niels Helveg Petersen (RV), Jens Møller (KrF), Preben Wilhjelm (VS) og Steen Folke (VS)