Luk

Luk
Luk

Luk

L 124 Lov om bemyndigelse til optagelse af statslån.

Af: Finansminister Knud Heinesen (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 205 af 18-05-1977
Efter 1. behandling henvist til finansudvalget.

Ved loven bemyndiges finsministeren til at optage indenlandske statslån til et samlet beløb af indtil 7 mia kr.

Finansministeren bemyndiges endvidere til at udstede indenlandske gældsbeviser til et samlet beløb af indtil 7 mia kr. Disse gældsbeviser kan fornys inden for det nævnte samlede beløb.

Bortset fra de i ligningslovens § 4 omtalte tilfælde skal kursgevinst ved indfrielse af de af § 2 omfattede gældsbeviser ikke medregnes ved opgørelsen af skattepligtig indkomst.

Om baggrunden for lovforslaget udtalte finansministeren bl. a. i sin fremsættelsestale:

„Det er regeringens opfattelse, at det også i det kommende finansår vil være nødvendigt at have mulighed for gennem salg af statslån at kunne opsuge den overskydende likviditet, som stammer fra det underskud på statsbudgettet, der er en følge af hensynet til beskæftigelsessituationen.

Når der ved nærværende lovforslag søges en forholdsvis stor bemyndigelse til salg af statsgældsbeviser, skyldes det dels, at der har været en stærk efterspørgsel efter disse papirer, dels at det ujævne salg i 1976 også tvinger til skæv fordeling af det gensalg, der kan ske, efterhånden som statsgældsbeviserne indfries. Den yderligere bemyndigelse muliggør en udjævning af salget."

I den af finansudvalget afgivne betænkning er som bilag optrykt det fra finansministeren modtagne materiale vedrørende lovforslaget.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 114 stemmer mod 43 (FP, DR, DKP og VS). Ingen stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Kr. Albertsen (S), Ole Maisted (FP), Henning Christophersen (V), Ivar Hansen (V), Hagen Hagensen (KF), Alfred Andersen (SF), Freddy Madsen (DKP), Grethe Philip (RV), Bent Honoré (KrF), Alfred Hansen (DR) og Preben Wilhjelm (VS)