Luk

Luk
Luk

Luk

L 198 Lov om statstilskud til udnyttelse af overskudsvarme fra kraftvarmeværker m. v.

Af: Handelsminister Ivar Nørgaard (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 472 af 14-09-1977
Efter 1. behandling henvist til det energipolitiske udvalg.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ifølge lovens § 1, kan der gives tilsagn om statstilskud til udnyttelse af overskudsvarme fra kraftvarmeværker m.v. For finansåret 1977-78 fastsættes tilsagnsrammen til 240 mill. kr., der ifølge bemærkningerne skønnes udbetalt med 60 mill. kr. i hvert af årene 1979-82.

Tilskuddet kan ydes til virksomheder, der leverer fjernvarme, til etablering af transmissionsledninger m.v., når etableringen heraf fremmer udnyttelsen af overskudsvarme fra kraftvarmeværker, affaldsforbrændingsanlæg m.v., lovens § 2.

Tilskuddet kan ydes med indtil 25 pct. af ovennævnte dokumenterede udgifter. Tilskudsprocentens størrelse og afgrænsningen af de tilskudsberettigede investeringer fastsættes af energistyrelsen efter en konkret vurdering af de enkelte projekter. Udbetalingen af tilsagte tilskud finder ifølge lovens § 5 først sted, når der forelægges dokumentation for de med arbejdet forbundne udgifter. For den tilskudsberettigede del af investeringerne må projekterne ikke påbegyndes, før tilsagn om tilskud foreligger.

Loven trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende.

Loven skal ses som en fortsættelse af den linie, som regeringen lagde i sin plan for Danmarks energiforsyning, „Dansk Energipolitik 1976", indeholdende som et væsentligt element en udbygning af fjernvarmeforsyningen fra kraftvarmeværker.

Forslaget fremsattes i folketingets ekstraordinære mødeperiode i august som led i en række forslag, fremsat dels af regeringen, dels af forskellige partier. Forslagene behandledes sammen ved første behandling og er anført samlet under behandlingen af forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven. (Forhøjelse af afgiften), se A. I. 2. samling nr. 103. Størstedelen af forslagene gennemførtes som den kriselovgivning, der blev resultatet af et forlig, indgået mellem partierne S, V, KF og RV.

At forslaget således blev fremsat og behandlet som et led i kriselovgivningen blev kritiseret fra flere sider.

Det blev ved 3. behandling vedtaget med 128 stemmer mod 26 (FP).
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Mogens Glistrup (FP), Henning Christophersen (V), Poul Schlüter (KF), René Brusvang (CD), Gert Petersen (SF), Freddy Madsen (DKP), Niels Helveg Petersen (RV), Jens Møller (KrF), Ib Christensen (DR) og Preben Wilhjelm (VS)