Luk

Luk
Luk

Luk

L 216 Lov om ændring af lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel.

(Nedsættelse af bidraget til forsikringsordningen for mindre arbejdsgivere).

Af: Socialminister Eva Gredal (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 481 af 14-09-1977
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven er det fastsat, at bidraget for mindre arbejdsgivere, der efter sygedagpengelovens § 11 har frigjort sig fra forpligtelsen til at udbetale dagpenge i arbejdsgiverperioden, andrager 1½ pct. af arbejdsgiverens årlige lønsum mod hidtil 3 pct. Ordningen er begrænset til at gælde for perioden 1. januar 1978—1. januar 1981. I udvalgets tillægsbetænkning, jfr. nedenfor, er der imidlertid redegjort for, at der påtænkes videregående ændringer inden for dagpengeloven med samme sigte.

Forslaget fremsattes i folketingets ekstraordinære mødeperiode i august som et led i en række forslag, fremsat dels af regeringen, dels af forskellige partier. Forslagene behandledes sammen ved første behandling og er anført samlet under behandlingen af forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven. (Forhøjelse af afgiften), se A. I. 2. samling nr. 103. Størstedelen af forslagene gennemførtes som den kriselovgivning, der blev resultatet af et forlig, indgået mellem partierne S, V, KF og RV.

I de bemærkninger, der ledsagede lovforslaget, er der nærmere redegjort for dettes beskæftigelsesfremmende effekt, som dog kun kan vurderes rent skønsmæssigt og for de for det offentlige følgende merudgifter.

Også oppositionen havde ønsket lempelse for arbejdsgiverne m.h.t. udgifterne til sygedagpenge, men således at arbejdsgiverperioden begrænses til 1 uge som anført i det lovforslag, som blev fremsat af medlemmer af venstres, det konservative folkepartis og kristeligt folkepartis grupper, se A. I. 2. saml. nr. 89.

Det fremgår af tillægsbetænkningen, at der er indgået kompromis, idet socialministeren i denne har oplyst, at det offentlige for at nedsætte erhvervenes omkostninger og dermed fremme beskæftigelsen indtil videre overtager udgifterne til sygedagpenge efter dagpengeloven i arbejdsgiverperiodens 4. og 5. uge. Overtagelsen gælder foreløbig i 3 år fra 1. januar 1978.

Ordningen skal udformes således, at dagpengene for 4. og 5. uge skal udgøre samme beløb som dagpengene i de første 3 uger af arbejdsgiverperioden og udbetales af arbejdsgiveren med refusion fra det offentlige. Lovforslag herom vil blive fremsat i begyndelsen af folketingsåret 1977-78

Af et svar, ministeren tilstillede udvalget på et skriftligt spørgsmål, fremgår, at private arbejdsgiveres dagpengeudgifter i de enkelte sygeuger kan skønnes at andrage:

1. uge 1.040 mill. kr.

2. uge 400 mill. kr.

3. uge 240 mill. kr.

4. uge 180 mill. kr.

5. uge 140 mill. kr.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 123 stemmer mod 22 (SF, DKP, VS og DR).
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Inge Fischer Møller (S), Jørgen Junior (FP), Mogens Glistrup (FP), Henrik Toft (V), Henning Christophersen (V), Poul Schlüter (KF), Palle Simonsen (KF), René Brusvang (CD), Gert Petersen (SF), Ebba Strange (SF), Freddy Madsen (DKP), Tove Jørgensen (DKP), Grethe Philip (RV), Inge Krogh (KrF), Niels Helveg Petersen (RV), Jens Møller (KrF), Ib Christensen (DR), Preben Wilhjelm (VS) og Carl Thio Tyroll (VS)