Luk

Luk
Luk

Luk

L 96 Forslag til lov om private registre m. v.

Af: Justitsminister Orla Møller (S)
Samling: 1976-77 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Lovforslaget om de private registre har til formål at sikre, at oplysninger om personers, foreningers og virksomheders private og økonomiske forhold kun registreres af private i det omfang, denne registrering tjener anerkendelsesværdige formål.

Endvidere må erhvervsvirksomheder, foreninger m.v. kun registrere og videregive oplysninger til tredjemand uden den registreredes samtykke i det omfang, registreringen og videregivelsen er et naturligt led i den normale drift af virksomheder af den pågældende art. For så vidt angår særlig følsomme oplysninger som f. eks. religiøst og politisk tilhørsforhold og helbredsoplysninger må registrering og videregivelse dog som hovedregel kun finde sted, når den pågældende har meddelt sit samtykke hertil og det endvidere er nødvendigt for at muliggøre en berettiget varetagelse af virksomhedens eller andres tarv.

En registreret kan efter forslaget kræve, at der foretages slettelse af urigtige eller ulovligt registrerede oplysninger. Vil en virksomhed ikke foretage slettelse, kan spørgsmålet indbringes for et registertilsyn, der kan pålægge virksomheden at foretage slettelse og eventuelt berigtigelse i forhold til de tredjemænd, der har modtaget oplysningen.

I lovforslaget fastsættes særlige regler om kreditoplysningsbureauer og nærmere regler for adresserings- og kuverteringsbureauer. Endvidere foreslås det, at pålægge edb-servicebureauer at træffe de fornødne sikkerhedsforanstaltninger mod misbrug af de oplysninger, de modtager, og at registertilsynet skal føre tilsyn med, at disse krav efterleves.

Endelig må overførelse til udlandet med henblik på elektronisk databehandling af registre, der indeholder særlig følsomme oplysninger, kun ske efter tilladelse fra registertilsynet.

Forslaget blev ved 1. behandlingen behandlet sammen med de af regeringen fremsatte forslag til lov om offentlige myndigheders registre og forslag til lov om ændring af lov om folkeregistrering samt forslag til lov om registre over personoplysninger [af Lis Starcke (DR) m. fl.], se nærmest følgende sag og A. II., 2. saml., nr. 8 og 43.

Ved 1. behandling tilsagde partiernes ordførere forslagene en positiv udvalgsbehandling.

Retsudvalget, hvortil forslaget henvistes, afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Karl Hjortnæs (S), Steffen Kjærulff-Schmidt (FP), Anders Andersen (V), Hagen Hagensen (KF), Mimi Jakobsen (CD), Kaj Hansen (DKP), Ebba Strange (SF), Inge Krogh (KrF), Niels Helveg Petersen (RV) og Preben Wilhjelm (VS)