Luk

Luk
Luk

Luk

B 36 Forslag til folketingsbeslutning om lettelse af erhvervenes administrative byrder.

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Forslaget havde følgende indhold:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag med henblik på at ændre den gældende pris- og avancelovgivning, således at erhvervslivets administrative byrder kan lettes og i praksis uadministrerbare lovbestemmelser ophæves på alle områder i erhvervslivet, hvor den fri konkurrence styrer pris- og avanceudviklingen tilfredsstillende.«

Forslagets bemærkninger indeholder begrundelsen for forslaget.

Forslaget blev fremsat samtidig med forslag til folketingsbeslutning om effektivisering af monopolkontrollen, se nærmest følgende sag. Af den fælles fremsættelsestale fremgår, at det er forslagsstillernes opfattelse, at der er brug for en stærkt øget indsats fra monopoltilsynets side for at værne forbrugerne og konkurrenceerhvervene mod den udbytning, virksomheder med monopol eller brancher med monopollignende struktur kan forårsage.

Til gengæld finder forslagsstillerne, at der spildes betydelige ressourcer fra monopoltilsynets side ved administration af pris- og avancelovgivningen på de mange områder, hvor den frie konkurrence styrer udviklingen tilfredsstillende for alle parter. Tilmed betyder denne overflødige administration også betydelige administrative byrder for erhvervene - byrder, som man under fri konkurrence utvivlsomt i den sidste ende må se forbrugerne få »fornøjelsen« af at dække ind. Forslagsstillerne ønsker denne ikke blot overflødige, men skadelige virksomhed fra monopoltilsynets side opgivet.

I det væsentlige bliver der således med de to forslag tale om en omlægning af monopoltilsynets ressourceanvendelse med effektiviseret resultat til følge.

Forslagene var en genfremsættelse af et i folketingsåret 1976-77 fremsat forslag til folketingsbeslutning om effektivisering af monopolkontrollen, omtalt Folketingsårbog 1976-77, side 613. Forslagene var dog samlet i ét forslag til folketingsbeslutning.

Forslaget kom til 1. behandling sammen med det nævnte forslag til folketingsbeslutning om effektivisering af monopolkontrollen. Her udtalte handelsministeren bl. a., at den redegørelse, som monopoltilsynet netop har afgivet for centrale bestemmelser i monopolloven, og den praksis, som har udviklet sig, burde danne grundlag for en drøftelse om, hvorvidt man i højere grad skal sætte monopoltilsynet i stand til at udnytte sine beføjelser ved en udvidet undersøgelsesvirksomhed. Dette ville forudsætte, at monopoltilsynet tilføjes yderligere ressourcer. I øvrigt fandt han ikke, der var grundlag for lovændringer.

Forslagene blev afvist af ordførerne for S og CD, medens ordførerne for KF, SF, DKP og RV kunne tilslutte sig visse dele af forslagene.

Erhvervsudvalget afgav ikke betænkning over forslagene.
Partiernes ordførere
Poul Nielson (S), Hans Christian Hansen (FP), Jens Peter Jensen (V), Arne Melchior (CD), Karl Kjelgaard (KF), Ole Olsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Ib Christensen (DR), Inger Stilling Pedersen (KrF) og Jens Jørgen Bolvig (RV)