Luk

Luk
Luk

Luk

B 50 Forslag til folketingsbeslutning vedrørende produktion og eksport af krigsmateriel.

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning indeholdt en opfordring til regeringen til at fremsætte forslag til revision af lov nr. 139 af 7. maj 1937 om kontrol med tilvirkning af krigsmateriel m. m., som ændret ved § 37 i lov nr. 213 af 4. juni 1965. Revisionen skulle ske efter følgende retningslinjer:

1. Definitionen af, hvad der forstås ved krigsmateriel, gøres tidssvarende, således at krigsmateriel bringes til at omfatte ikke blot våben i egentlig forstand, men også komponenter og know-how m. v.

2. Der gennemføres et forbud imod eksport af krigsmateriel.

3. Der udpeges et tilsynsråd, der fører tilsynet med det eksisterende statens våbenkontrol. Hvert af de i folketingets finansudvalg repræsenterede partier udpeger et medlem til tilsynsrådet.

4. Tilsynsrådet afgiver hvert år til folketinget en offentlig beretning om sin virksomhed, herunder omfanget og arten af tilladelser til tilvirkning af krigsmateriel.

5. Der indføres ret til at nægte at medvirke til tilvirkning af krigsmateriel m. v. uden fortabelse af rettigheder.

Ved 1. behandlingen blev forslaget til folketingsbeslutning positivt modtaget af ordførerne for SF, DKP og VS, mens de øvrige partiers ordførere afviste forslaget.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Otto Mørch (S), Poul Mortensen (S), Finnur Erlendsson (FP), Arne Christiansen (V), Kaj V. Andersen (V), Mimi Jakobsen (CD), Hagen Hagensen (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Margit Hansen (DKP), Villy Fuglsang (DKP) og Kurt Hansen (VS)