Luk

Luk
Luk

Luk

L 104 Lov om ændring af de kommunale styrelseslove.

Af: Indenrigsminister Egon Jensen (S)
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 655 af 21-12-1977
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Loven, der trådte i kraft den 1. april 1978, indeholder regler om

1) annoncering af kommunalbestyrelsens, respektive amtsrådets og borgerrepræsentationens, møder,

2) fremlæggelse af dagsorden og udskrift af beslutningsprotokollen samt

3) annoncering eller udsendelse af en kort redegørelse om budgettet.

Om baggrunden for lovforslaget udtalte indenrigsministeren i sin fremsættelsestale:

»Lovforslaget har som baggrund den betænkning om kommunalt nærdemokrati, som en arbejdsgruppe under indenrigsministeriet i foråret har afgivet.

Jeg kan om arbejdsgruppens betænkning i øvrigt henvise til den skriftlige redegørelse om kommunalt nærdemokrati, som jeg samtidig hermed har afgivet i folketinget. Som det fremgår af denne redegørelse, finder jeg, at det ikke vil være rigtigt - om overhovedet muligt - at fastsætte detailregler om nærdemokrati i de kommunale styrelseslove. Dog kan der være visse minimale fordringer til et kommunalt nærdemokrati, som det desuagtet kan være rimeligt at lovfæste.

Forslagene vedrører alle kommunale informationsforanstaltninger, som må anses for påkrævede for at give kommunens beboere en indsigt i det kommunale arbejde. Det drejer sig om annoncering af kommunalbestyrelsens møder, fremlæggelse af dagsorden og udskrift af beslutningsprotokollen samt annoncering eller udsendelse af en kort redegørelse om budgettet. Et stort antal kommuner opfylder i øvrigt allerede disse krav.

Som det fremgår af forslagets titel, foreslås der ændringer i såvel den kommunale styrelseslov som i den københavnske styrelseslov, og ændringerne er ens, i overensstemmelse med det ved vedtagelsen af den københavnske styrelseslov fastslåede princip om størst mulig identitet mellem disse to love.«

Med hensyn til den af indenrigsministeren omtalte redegørelse om kommunalt nærdemokrati kan henvises til årbogens omtale af debatten herom (se C. II. nr. 5).

Efter at 2 af et mindretal (FP og KrF) stillede ændringsforslag var blevet forkastet ved 2. behandling, blev lovforslaget ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 153 stemmer.
Partiernes ordførere
Henning Jensen (S), Ole Hovmand (FP), Svend Erik Hovmand (V), Jes Schmidt (CD), Karen Thurøe Hansen (KF), Alfred Andersen (SF), Lis Starcke (DR), Kaj Hansen (DKP), Bent Honoré (KrF) og Niels Helveg Petersen (RV)