Luk

Luk
Luk

Luk

L 165 Forslag til lov om afskaffelse af særfordele til offentligt ansatte, der opnår folkevalgte hverv.

Samling: 1977-78
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalget for forretningsordenen.

Lovforslaget tilsigter at ophæve hjemmelen i tjenestemandsloven til for ministeren for statens lønnings- og pensionsvæsen at fastsætte de nærmere regler for, i hvilket omfang eventuelle udgifter til tjenestens udførelse under en tjenestemands fraværelse som følge af et borgerligt eller kommunalt ombud kan afholdes af forvaltningen.

I de ledsagende bemærkninger citeres den omhandlede bestemmelse i tjenestemandsloven, hvorefter det videre bl. a. hedder:

»I medfør heraf har økonomiministeren udstedt den som bilag til nærværende lovforslag optrykte bekendtgørelse nr. 215 af 31. maj 1972. På grundlag heraf oppebærer offentligt ansatte folketingsmedlemmer i reglen en betydelig ekstra indkomst uden at udføre noget arbejde for vedkommende styrelse. Derudover kan man avancere fra for eksempel at være læreraspirant i 1950 til højere stillinger såsom for eksempel overlærer, uden at man i de mellemliggende år bestiller noget i skolevæsenet.

Endvidere favoriseres offentligt ansatte, der kommer i kommunalbestyrelser, fremfor andre kommunalbestyrelsesmedlemmer.

Urimeligheden heri er skrigende i forhold til den måde, man behandler folk i det private erhvervsliv, hvis stillinger og/eller virksomheder ofte ødelægges, når de skal passe folkevalgte hverv.«

Ved 1. behandling fik lovforslaget en overvejende kritisk modtagelse såvel af finansministeren som af de fleste af de øvrige partiers ordførere.

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Kristen Poulsgaard (FP), Mogens Glistrup (FP), Ivar Hansen (V), Arne Melchior (CD), Keld Andersen (KF), Ib Christensen (DR), Freddy Madsen (DKP), Bent Honoré (KrF), Niels Helveg Petersen (RV) og Kurt Hansen (VS)