Luk

Luk
Luk

Luk

L 249 Lov om en midlertidig oplægningsordning for danske fiskerfartøjer.

Af: Fiskeriminister Svend Jakobsen (S)
Samling: 1977-78
Status: Stadfæstet
Lov nr. 271 af 08-06-1978
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Efter loven kan fiskeriministeren i finansåret 1978 yde statstilskud på i alt 25 mill kr. til erhvervsfiskere, der helt eller for en væsentlig del ejer fiskerfartøjer over 5 bruttoregistertons, der lægges op i minst 60 på hinanden følgende dage i 1978.

Fiskeriministeren fastsætter de nærmere regler om tilskudsordningens gennemførelse, herunder om afgrænsningen af de fartøjsejere, der kan opnå tilskud, og om tilskuddets størrelse i de enkelte tilfælde.

Det fremgår af de bemærkninger, der ledsagede lovforslaget, at det er hensigten hovedsageligt at yde oplægningspræmie til fartøjer, der er taget i brug efter den 1. januar 1967. Det anføres endvidere, at præmien vil blive ydet som en vis procent af fartøjets forsikringssum, og ved fastsættelsen af præmien vil der blive taget hensyn til de faste omkostninger i oplægningsperioden. Præmien vil være at tilbagebetale, såfremt fartøjet tages i brug inden udløbet af perioden.

Oplægningsperioden blev efter vedtagelsen af et af fiskeriministeren i betænkningen stillet ændringsforslag ændret fra de oprindeligt foreslåede 90 dage til 60 dage.

Venstres medlemmer af udvalget støttede i betænkningen ændringsforslag om i lovteksten at fastsætte, at tilskuddet skulle udgøre 20 pct. p.a. af forsikringssummen. Dette ændringsforslag blev forkastet.

Fiskeriministeren oplyste i den skriftlige fremsættelsestale, at baggrunden for lovforslaget var regeringens ønske om at støtte fiskerierhvervet, således at man undgår drastiske nedskæringer af fiskerikapaciteten som følge af den begrænsning af fangstmulighederne, der har ramt en del af flåden særlig hårdt.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med forslag til lov om rentetilskud for lån til erhvervsfiskere (se nærmest foranstående sag).

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 126 stemmer mod 36 (FP, VS og DR).
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Finnur Erlendsson (FP), Niels Anker Kofoed (V), Mimi Jakobsen (CD), Oluf von Lowzow (KF), Ib Bjørn Poulsen (SF), Svend Hjortlund Christensen (DR), Villy Fuglsang (DKP), Arne Bjerregaard (KrF), Bernhard Baunsgaard (RV) og Kurt Hansen (VS)