Luk

Luk
Luk

Luk

B 44 Forslag til folketingsbeslutning om kontrolmålinger af visse fyringsanlæg

Samling: 1978-79
Status: Tilbagetaget
Forslaget havde følgende ordlyd:

»Regeringen opfordres til omgående at ændre boligministeriets bekendtgørelse nr. 438 af 6. september 1978, således at de i bekendtgørelsens § 6 omtalte kontrolmålinger, foretaget af andre end skorstensfejermesteren eller hans svend, træder i stedet for de målinger, der er foreskrevet i bekendtgørelsen.«

Om baggrunden for forslaget anfører forslagsstillerne følgende i de bemærkninger, der ledsagede forslaget:

»Forslagsstillerne er enige i de bestræbelser om energibesparelser, som var hensigten bag vedtagelsen af lov nr. 610 af 14. december 1977 om ændring af byggelov (Energibesparelse ved drift og vedligeholdelse af varme- og ventilationsanlæg), men for et flertal i folketingets boligudvalg har det aldrig været hensigten med vedtagelsen af loven at påtvinge husejerne en obligatorisk kontrolordning, såfremt disse selv havde foranstaltet en frivillig ordning.

Af § 6 i boligministeriets bekendtgørelse nr. 438 af 6. september 1978 fremgår det, at »kontrolmålinger, foretaget af andre end skorstensfejermesteren eller hans svend, kan ikke træde i stedet for de målinger, der er foreskrevet i denne bekendtgørelse«.

Med denne formulering pålægges mange husejere en dobbelt kontrolordning og en ekstra udgift, som forslagsstillerne finder urimelig og unødvendig. Det er således åbenbart, at der er en klar uoverensstemmelse mellem det, som var politikernes hensigt med lovens vedtagelse, og det, som på baggrund af boligministeriets bekendtgørelse nr. 438 af 6. september 1978 er blevet de faktiske kendsgerninger.

Dette forhold kan efter forslagsstillernes mening umiddelbart ændres med en ændret tekst til bekendtgørelsens § 6, der foreslås affattet således: »Kontrolmålinger, foretaget af andre end skorstensfejermesteren eller hans svend, træder i stedet for de målinger, der er foreskrevet i denne bekendtgørelse.««

Forslaget kom ikke til l. behandling inden folketingsårets udløb, men blev taget tilbage den 11. januar 1979. Der kan i den forbindelse henvises til det af boligministeren den 15. marts 1979 fremsatte forslag til lov om ændring af byggelov (Energibesparelse ved drift og vedligeholdelse af varmeanlæg), (bemærkningerne). Dette forslag er i øvrigt behandlet i årbogen under A.I. nr. 15.