Luk

Luk
Luk

Luk

B 51 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af et importråd

Af: Freddy Madsen (DKP), Kaj Hansen (DKP) og Jørgen Jensen (DKP)
Samling: 1978-79
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at nedsætte et importråd med følgende opgaver:

1. Inden 1. juni 1980 tilvejebringes et detaljeret materiale til brug for tilrettelæggelsen af mere vidtgående og mere selektive reguleringer af Danmarks udenrigshandel.

2. Redegøre for, hvilke internationale aftaler og traktater der i øjeblikket hindrer Danmark i at gennemføre en egentlig importregulering (jfr. EF, GATT, Trade Pledge m.v.), og herunder klargøre, hvilke foranstaltninger det er muligt at sætte i gang inden for rammerne af disse aftaler og deres undtagelsesbestemmelser, samt redegøre for evt. problemer ved en opsigelse af de pågældende aftaler.

3. Redegøre for de områder, hvor der foregår en import af varer, som der findes en betragtlig og rimelig rationel dansk produktion af, samt klarlægge de teknisk-administrative muligheder for regulering af en sådan import.

4. Redegøre for, på hvilke områder der sker en import af varer, der har fået væsentlig statsstøtte i producentlandet, og klarlægge de tekniske muligheder for indgreb over for en sådan import.

5. Redegore for den danske import af luksusvarer og konsekvenserne af en regulering heraf.

6. Redegøre for mulighederne af at sikre en større alsidighed i det danske samhandelsmønster med særligt henblik på mulighederne for en forstærket samhandel med de socialistiske lande og u-landene.

7. Redegøre for de beskæftigelsesmæssige konsekvenser af den nuværende handelsmæssige situation samt for de beskæftigelsesmæssige muligheder i forskellige former for importregulering. I denne forbindelse skal der foretages særskilte analyser af enkelte brancher og enkelte virksomheder, hvor beskæftigelsen er truet af importudviklingen.

8. Redegøre for mulighederne for en virkelig effektiv pris- og avancekontrol samtidig med indgreb over for importen.«

Forslaget blev fremsat samtidig med og kom til l. behandling sammen med forslag til folketingsbeslutning om importregulering (se nærmest foranstående sag).

Forslaget fik en kritisk modtagelse af såvel handelsministeren som af ordførerne for S, FP, V, KF, CD, RV, KrF og DR.

Erhvervsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), John Lawaetz (FP), Uffe Ellemann-Jensen (V), Therkel Christensen (CD), Karl Kjelgaard (KF), Ole Olsen (SF), Kaj Hansen (DKP), Freddy Madsen (DKP), Alfred Hansen (DR), Jens Jørgen Bolvig (RV), Bent Honoré (KrF) og Preben Wilhjelm (VS)